Sportgazdaság

Forradalmi változás a brit piacon az F1-es közvetítésekben

  • VNA

Jövőre a Formula-1-es világbajnokság egy része csak fizetős televíziók nézői számára lesz elérhető Nagy-Britanniában - a Sky rést ütött a közszolgálati televíziózás pajzsán.

Forradalmi változás következik be hamarosan a Formula-1-es világbajnoki sorozat közvetítései kapcsán Nagy-Britanniában. A 2012-es évben ugyanis a futamok és időmérők fele már nem a közszolgálati adón, hanem csak fizetős csatornán lesz elérhető. Az egyedi előfizetőkre építő, fizetős koncepcióval dolgozó Sky televíziós csatorna ugyanis hat évre (2012-2018) megszerezte a világbajnoki közvetítések jogát a szigetországban. Az eddig kizárólagos jogtulajdonos, a BBC ezt követően is közvetítheti majd versenyek felét, a kiemelt futamok (így a monacói, a hazai rendezésű és az évadzáró verseny is) nála maradnak. A szezon feléről azonban a közszolgálati televízió csak utólag, összefoglalókban számolhat be. A „felezés” oka az, hogy a sorozat exkluzív közvetítései jogait 2009 óta birtokló (2013-ig tartó szerződéssel rendelkező) BBC sokallta az éves 40 millió eurós jogdíjat, amelyet így már csak a Sky-al közösen tud kigazdálkodni, amelynek fejében kénytelen volt lemondani az exkluzivitásról.

„Ez a felosztás remek a Forma-1-nek. Lesznek összefoglalók, lesznek élő közvetítések két különböző adón, így a nézők mindkét közvetítési koncepcióból a legjobbat kaphatják” - nyilatkozta a bejelentés kapcsán Bernie Ecclestone. A szigetországi fogadtatás egyelőre meglehetősen vegyes a hír kapcsán. A brit sportrajongók az angol labdarúgó bajnokság,  Premier League kapcsán már megtapasztalhatták a fizetős televíziózás előnyeit és hátrányait, így nagyjából már tudják mire számítsanak az F-1-es közvetítések kapcsán is. Az egykori kitűnő versenyző, Martin Brundle twitteres bejegyzése szerint viszont „nem lelkesedik” ezért az új koncepcióért, ami persze érthető, hiszen ő a BBC szakértőjeként tevékenykedik a Formula-1-es sorozatban.