NB I előzetes

Teltházat és gólokat ígérnek Diósgyőrben

  • Göbölyös János

Július utolsó hétvégéjén a 3. fordulóval folytatódik az OTP Bank Liga. A vasárnapi programot a Kecskemét diósgyőri vendégjátéka nyitja, a két csapat találkozója az eddigi mérkőzéseik alapján gólgazdag, közönségszórakoztató futballt ígér.

Lassan el lehet felejteni az újonc jelzőt a Diósgyőr és a Pécs kapcsán. A két, NB II-ből feljutott csapat játéka nyomokban sem utal arra, hogy megkülönböztessük őket az élvonalbeli mezőnyben, az eredményeik pedig magukért beszélnek. A PMFC még nem hibázott (három meccs, kilenc pont), a DVTK pedig miután kiütötte a Zetét, a Fradi ellen ugyan nem tudott nyerni, de az Üllői úti iksz – emberhátrányban – felért egy győzelemmel. Vasárnap ismét megtelnek majd a miskolci lelátók, ráadásul jó esély van arra, hogy ezúttal is látványos támadófutballnak tapsoljanak a szurkolók. Az ellenfél ugyanis a mezőny egyik legnyíltabban játszó, a bekkelést csak végszükség esetén alkalmazó csapata lesz.

"Nagyon nehéz feladat vár ránk, mert a Kecskemétnek nem csak jó játékosai vannak, hanem Tomiszlav Szivics jó csapatot rakott össze belőlük" - kezdte a mérkőzés előtti esélylatolgatást Benczés Miklós, a diósgyőriek vezetőedzője a klub honlapján. - "Hozzánk hasonlóan a KTE is támadófocit játszik, ezért biztosan nem lesz unalmas találkozó, amivel csak a szurkolók járnak jól. Bízom benne, hogy sokan látogatnak ki a stadionba, és sikerül szórakoztatni őket, hiszen ez is a feladatunk. Trükközni nem fogunk, a saját játékunkat kell minél kevesebb hibával előadni. Az persze előfordulhat, hogy taktikát váltunk, de ez csak a mérkőzés alakulásától függhet, előre nem tervezek ilyet."

OTP Bank Liga
Diósgyőri VTK–Kecskeméti TE
Diósgyőr, 07.31., vasárnap, 16.00 (M1)
Vezeti: Farkas Ádám (Kelemen A., Tóth I.)
Hathárom-tipp: x

"Zavaró volt, hogy nem tudtunk teljes pályán edzeni, de ez nem ment fel az alól, hogy győzelemre játsszunk a Kecskemét ellen" - folytatta Benczés. - Ha kicsit csúszós a pálya, az még kedvez a játékunknak, most azonban jóval mélyebb a talaj, de mivel ez mindkét csapatot érinti, nem is érdemes vele foglalkozni. A szurkolóinkkal együtt az Üllői úton is kibírtuk az esőt, ha most is hasonló idő lesz, nem fogunk rá panaszkodni."

Tomiszlav Szivics sem tartozik azok közé, akik a körülményekre hivatkoznak és a kifogásokat keresik. Az Európa Liga-szereplés miatti korai idénykezdet okozott ugyan némi (idő)zavart az elmúlt hetekben, de ezen hamar túltették magukat a játékosok. Olyannyira, hogy amióta a kecskemétiek az élvonalban szerepelnek, nem kezdték olyan jól a bajnokságot, mint most. Az eddigi három NB I-es rajt során kétszer a harmadik, tavaly pedig a negyedik fordulóban sikerült megszerezni az első pontokat, ezúttal viszont már hármat gyűjtöttek. Hogy lesz-e belőle hat (vagy négy), arról a szerb edző óvatosan nyilatkozott az nb1.hu-nak, igaz, rá soha nem volt jellemző az előzetes ígérgetés:

"Teltházas, kiváló hangulatú mérkőzésre számítok a Diósgyőr ellen. Ismerjük ellenfelünket, feltérképeztük Benczés Miklós csapatát. Természetesen örülök a múlt heti, nagy arányú győzelmünknek, a Kaposvár elleni siker önbizalmat adhat a játékosaimnak. Remélem, mindenki a maximumot nyújtja most is" - fogalmazott Szivics, akinek - kollégájával ellentétben - sem sérült, sem pedig eltiltott játékost nem kell nélkülöznie a diósgyőri mérkőzésen.

Forma-index (a legutóbbi öt mérkőzés alapján)
Diósgyőr-Kecskemét
  ellenfél eredmény pontszám
DVTK      
  SC Parndorf 2-2 1
  TSV Hartberg 1-4 0
  Tatran Presov 3-3 1
  Zalaegerszeg 4-1 2
  Ferencváros 1-1 1,25
Aktuális forma-index*     1,05
KECSKEMÉT      
  Újpest II 4-3 1
  Aktobe 1-1 1,25
  Paks 2-3 0
  Aktobe 0-0 1,50
  Kaposvár 4-0 2
Aktuális forma-index*     1,15

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

*Megpróbáljuk számszerűsíteni, melyik csapat milyen formában várja az aktuális bajnoki mérkőzését. Az értékelésnél mindig a legutóbbi öt találkozót vesszük figyelembe, a különböző meccseket más-más nehézségi fokozatba soroltuk. A győzelemért kétszer annyi pontszám jár, mint a döntetlenért, ha ezt tétmérkőzésen vendégként éri el a csapat, azt 0,5 illetve 0,25 ponttal jutalmazzuk. Az átlagolás után (az öt meccs összpontszámát elosztjuk öttel) a végeredmény megmutatja az adott együttes aktuális formáját. A tévedés jogát természetesen fenntartjuk, hiszen bármikor történhet meglepetés. De hát, ettől (is) izgalmas a játék.

Pontozási rendszer
A legutóbbi öt mérkőzésen elért győzelmekért (és döntetlenekért) kapható pontok
Bajnokok Ligája 3,0 (1,50)
Európa Liga 2,5 (1,25)
NB I 2,0 (1,00)
Magyar Kupa 2,0 (1,00)
Egyéb nemzetközi 2,0 (1,00)
Szuperkupa 1,5 (0,75)
Ligakupa 1,0 (0,50)
Egyéb hazai 1,0 (0,50)