NB I előzetes

Paksi pihenő törölve, pápai taktika újratöltve

  • Göbölyös János

Július utolsó hétvégéjén a 3. fordulóval folytatódik az OTP Bank Liga. A vasárnapi záró mérkőzésen az eddig százszázalékos Lombard Pápa a bajnoki ezüstérmes, az Európa Ligában még érdekelt Pakshoz látogat.

Pakson az eddig hibátlan Pápa vendégszerepel

Iszonyú érzés lehetett átélni, amikor a finn bíró befújta a tizenegyest - hát még amikor lefújta a meccset. Hogy a Paks Hearts elleni döntetlenje mennyit vett ki erőben és mentálisan Kis Károly játékosaiból, arra vasárnap este választ kapunk. Ha a múlt heti, Videoton elleni meccsen nyújtott teljesítményből indulunk ki, akkor sejthető a válasz: sokat. Akkor a Tromsö elleni bravúrgyőzelem és az utazás fárasztotta el a vártnál nagyobb mértékben a paksiakat, s bár most nem kellett túrázni, a skótokkal szembeni selejtező első mérkőzése nem a rehabilitáció jegyében telt… Ezért kérte a klub az MLSZ-től a 3. és 4. fordulóbeli mérkőzésének elhalasztását, a válasz egyszerű és határozott volt: nem.

Korábban már foglalkoztunk ezzel a témával, amikor a Videoton megkapta a lehetőséget a csúsztatásra, akkor a szövetség elnöke bizonyos 72 órás szabályra hivatkozott, ám az okfejtésbe hiba csúszott, hiszen a kupacsapatok közül éppen a szintén halasztást kérő Ferencvárosnak kellett három napon belül pályára lépnie, a kérését azonban nem akceptálta az MLSZ.

OTP Bank Liga 3. forduló
MVM Paks–Lombard Pápa
Paks, 07.31., vasárnap, 19.00
Vezeti: Böcskei Balázs (Medovarszki J., Péter T.)
Hathárom-tipp: x
Most a Paks került hasonló helyzetbe, a csütörtöki, skóciai visszavágó (20.45) és a vasárnapi, Újpest elleni bajnoki (18.00) között nincs meg a kritikus 72 óra, ám a szabály az szabály: csak rendkívüli helyzetben engedélyezett a halasztás. Úgy gondolom, a Paks eddigi nemzetközi szereplése (egyedül képviseli az országot és veretlen az Európa Ligában) bátran nevezhető rendkívülinek, ezért már csak méltányosságból is megkaphatta volna a lehetőséget. Nem így történt, ám a klub nagyvonalúságát mutatja, hogy nem foglalkoznak a számukra hátrányos döntéssel, a Pápa elleni mérkőzéssel annál inkább.      

"Elsőként szeretném megköszönni a szurkolóinknak a csütörtöki Európa Liga-selejtezőn nyújtott támogatást, remek hangulatot teremtettek. - fogalmazott Kis Károly a paksifc.hu-nak. - A Hearts elleni mérkőzésen akadtak holtpontjaink, amin a buzdítás billentett át bennünket. Remélem, hogy a Lombard ellen is segítenek nekünk a szurkolók. A Pápa nagyszerűen kezdte a bajnokságot, hiszen mindkét találkozóját megnyerte, jól erősített a nyáron. Nálunk nagyon fontos lesz, hogy mennyire tudtunk regenerálódni a Hearts elleni meccs után. Nagyon bízom a játékosokban, abban, hogy mint eddig, most is felnőnek a feladathoz. A nemzetközi porondon eddig veretlenek vagyunk, ami nagyon dicséretes, de nem szeretnénk beragadni a rajtnál a bajnokságban sem."

Véber György a naplo-online.hu-nak adott nyilatkozatát azzal kezdte, hogy olyan masszív, stabil játékot vár csapatától, mint amilyent az előző két fordulóban mutatott.

"Ha az előre játékunknál az utolsó zónában a gyors, vibráló támadás variációkat tudjuk alkalmazni, akkor úgy gondolom, a paksi védelem sebezhető – folytatta a Lombard trénere. - Ezt láthattuk a Videoton elleni meccsükön és a skótok elleni összecsapáson is. Gyakorlatilag ugyanabban a szerkezetben játszik a Paks, mint a miénk. Ha mindenki maximálisan odateszi magát, alázatosan, bátran futballozik, akkor gyarapíthatjuk a pontjaink számát. Bármi lesz a végeredmény, azt várom a mérkőzéstől, hogy az ellenfél borzasztóan megszenvedjen ellenünk, és mi tiszta lelkiismerettel tudjunk lejönni a pályáról. Ezt úgy értem, hogy mindenki adjon ki magából mindent, és a taktikai utasításokat maximálisan tartsa be."

Forma-index (a legutóbbi öt mérkőzés alapján)
Paks-Pápa
ellenfél eredmény pontszám
PAKS
Tromsö
1-1 1,25
KTE
3-2 2
Tromsö
3-0 3
Videoton
0-4 0
Hearts
1-1 1,25
Aktuális forma-index* 1,50
PÁPA
Gaz Metan Medias 1-3
0
FCM Targu  Mures 0-2
0
Levszki Szófia 0-4
0
Újpest 1-0
2,50
Siófok
2-0
2
Aktuális forma-index* 0,90

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

*Megpróbáljuk számszerűsíteni, melyik csapat milyen formában várja az aktuális bajnoki mérkőzését. Az értékelésnél mindig a legutóbbi öt találkozót vesszük figyelembe, a különböző meccseket más-más nehézségi fokozatba soroltuk. A győzelemért kétszer annyi pontszám jár, mint a döntetlenért, ha ezt tétmérkőzésen vendégként éri el a csapat, azt 0,5 illetve 0,25 ponttal jutalmazzuk. Az átlagolás után (az öt meccs összpontszámát elosztjuk öttel) a végeredmény megmutatja az adott együttes aktuális formáját. A tévedés jogát természetesen fenntartjuk, hiszen bármikor történhet meglepetés. De hát, ettől (is) izgalmas a játék.

Pontozási rendszer
A legutóbbi öt mérkőzésen elért győzelmekért (és döntetlenekért) kapható pontok
Bajnokok Ligája 3,0 (1,50)
Európa Liga 2,5 (1,25)
NB I 2,0 (1,00)
Magyar Kupa 2,0 (1,00)
Egyéb nemzetközi 2,0 (1,00)
Szuperkupa 1,5 (0,75)
Ligakupa 1,0 (0,50)
Egyéb hazai 1,0 (0,50)