NB I előzetes

Kondás buzdít, Prukner tompít

  • Göbölyös János

Július utolsó hétvégéjén a 3. fordulóval folytatódik az OTP Bank Liga. A rangadó vasárnapra maradt, bár a jelző ezúttal inkább a két csapat mérkőzéseit övező rendkívüli érdeklődésnek és feszült hangulatú találkozóinak szól. A DVSC két győzelemmel, a Ferencváros két döntetlennel kezdte a szezont, most Debrecenben csapnak össze.

Nagy küzdelem várható a kát csapat vasárnapi találkozóján

Kiemelt biztonsági intézkedések, felfokozott érdeklődés, tömött hazai lelátók, zsúfolt vendégszektor. A Ferencváros fellépése mindenhol felpezsdíti a helyi futballéletet, így lesz ez vasárnap Debrecenben is, bár ott mostanában a Fradi nélkül is csúcs közeli a hangulat. A Loki bajnoki rajtja, a Vasas és a Zalaegerszeg ellen mutatott játéka láttán sokan az újabb aranykorszakot emlegetik, s mivel a legnagyobb vetélytársnak kikiáltott Videoton szombaton botlott Kaposváron, a vasárnapi rangadónak még inkább megnőtt a jelentősége.


OTP Bank Liga 3. forduló
DVSC-TEVA–Ferencváros
Debrecen, 07.31., vasárnap, 18.00 (Sport2)
Vezeti: Iványi Zoltán (Varga Zs., Márkus T.)
Hathárom-tipp: x
A debrecenieknél jobban talán csak a ferencvárosi szurkolók várják a két csapat összecsapását, bár a zöld-fehér szimpatizánsok elsősorban sajátjukra kíváncsiak, azt ugyanis még ők sem tudják ,,hová tenni”. A kereterősítés, a felkészülés jól sikerült, az Európa Liga-selejtező első körét is gond nélkül vette az együttes, aztán megtört a lendület. Minimális győzelem – és kapott gól – otthon az Aalesund ellen, döntetlen Kaposváron, érthetetlen vereség – és kiesés – a norvégiai visszavágón, majd egy kiszenvedett iksz az Üllői úton a Diósgyőr ellen. Korai ugyan mélyrepülésről beszélni, a trend azonban egyértelműen lefelé mutat, a felemelkedéshez Debrecenből kellene ponto(ka)t elhozni. A két csapat jelenlegi formája alapján ez szinte reménytelennek tűnik, bár ne feledjük, a Fradi tavaly ősszel volt már ennél sokkal mélyebben is. Akkor megtörtént a talpra állás – bronzérem lett belőle -, miért ne sikerülne most is egy a korábbihoz mérten erősebb csapattal.

Prukner Lászlót természetesen megviselte az elmúlt hetek sikertelensége, a Ferencváros edzője mégsem tulajdonít túlzott jelentőséget a DVSC elleni összecsapásnak. Ez persze nem azt jelenti, hogy eleve lemond a győzelemről, egyszerűen arról lehet szó, hogy az nb1.hu-nak adott nyilatkozata szerint a terhet próbálja levenni játékosai (és saját) válláról:      

"Nehéz sorozaton vagyunk túl, az elmúlt hetekben nem voltunk elég egységesek, illetve erősek ahhoz, hogy a magunk javára fordítsuk a mérkőzéseket. Ezek a találkozók nem múltak el nyomtalanul, van néhány olyan sérültünk, akiknek a játékára egyébként most is számítanék, de a rendelkezésemre állókkal is megpróbálunk jó eredményt elérni. Az eddigi két bajnokink is ugyanolyan fontos volt, mint a debreceni lesz, mert ma már nem úgy van, mint húsz-harminc évvel ezelőtt, amikor volt egy kialakult erősorrend. Most például egy nagyon egységes, sokszoros magyar bajnok vár ránk Debrecenben."

Kondás Elemér könnyebb helyzetben van, az alapcsapat stabil, kísérletezgetésre nincs ok, sérülés vagy formaingadozás esetén kedvére válogathat, a keret minősége és bősége lehetőséget ad neki erre.

"Várjuk a mérkőzést, de vártuk már az első bajnokit is, hiszen a felkészülés után mindenki örömmel vetette bele magát a küzdelmekbe - nyilatkozta a DVSC vezetőedzője a klub honlapján. - A Ferencváros elleni meccs mindig rangadónak számít, teljesen mindegy, hogy a Fradi mikor melyik pozíciót foglalja el. Felfokozott az érdeklődés a szurkolók és a játékosok részéről is, de akárki jöjjön hozzánk, hazai pályán mindig ugyanolyan hangulatban kell várni a mérkőzést. Bizonyára szépszámú közönség előtt fogadjuk a zöld-fehéreket. Egy labdarúgónak az a jó, ha tele vannak a lelátók, mert más az atmoszférája egy ilyen összecsapásnak. Remélhetőleg jó hangulatú, küzdelmes mérkőzést játszunk, mindenképpen győzni szeretnénk."

Kondás néhány mondat erejéig kitért az ellenfélre illetve annak jelenlegi formájára is:

"A Fradi két döntetlennel kezdte a bajnokságot, de ez ne tévesszen meg senkit. Kaposváron például vert helyzetből képes volt felállni, a nemzetközi mérkőzéseken is jó teljesítményt nyújtott, tehát nem szabad félvállról venni. Nincs gyenge és erős csapat, itt bárki bárkit meg tud verni. Senkit sem szabad lekezelni, mert annak súlyos ára lehet."

Forma-index (a legutóbbi öt mérkőzés alapján)
DVSC-Ferencváros
ellenfél eredmény pontszám
DVSC
FK Zlatibor 1-1
1
MKS Kosice 2-2
1
Vasas 5-2
2
FC Branesti 4-1 2
ZTE 2-0
2,5
Aktuális forma-index* 1,70
FTC
Lokomotiv Moszkva 1-0
2
Aalesund 2-1
2,5
Kaposvár 2-2 1,25
Aalesund 1-3
0
Diósgyőr 1-1
1
Aktuális forma-index* 1,35

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


*Megpróbáljuk számszerűsíteni, melyik csapat milyen formában várja az aktuális bajnoki mérkőzését. Az értékelésnél mindig a legutóbbi öt találkozót vesszük figyelembe, a különböző meccseket más-más nehézségi fokozatba soroltuk. A győzelemért kétszer annyi pontszám jár, mint a döntetlenért, ha ezt tétmérkőzésen vendégként éri el a csapat, azt 0,5 illetve 0,25 ponttal jutalmazzuk. Az átlagolás után (az öt meccs összpontszámát elosztjuk öttel) a végeredmény megmutatja az adott együttes aktuális formáját. A tévedés jogát természetesen fenntartjuk, hiszen bármikor történhet meglepetés. De hát, ettől (is) izgalmas a játék.

Pontozási rendszer
A legutóbbi öt mérkőzésen elért győzelmekért (és döntetlenekért) kapható pontok
Bajnokok Ligája 3,0 (1,50)
Európa Liga 2,5 (1,25)
NB I 2,0 (1,00)
Magyar Kupa 2,0 (1,00)
Egyéb nemzetközi 2,0 (1,00)
Szuperkupa 1,5 (0,75)
Ligakupa 1,0 (0,50)
Egyéb hazai 1,0 (0,50)