Úszó-vb

Modell lányokon feszülnek az újrahasznosított cáparuhák - fotók

  • VNA

A sanghaji úszó világbajnokság kapcsán gyakran szóba kerülnek a két éve a római vb-n megcsodált cáparuhák. De vajon mi lett a dresszekből azok betiltása után?

A Nemzetközi Úszószövetség (FINA) tavaly január elsejével tiltotta be az ún. cáparuhákat. Az egész testet elfedő és speciális anyagösszetétele miatt felhajtó erőt is generáló mezek évekkel vitték előre az úszósport időeredményeit, a római vb-n felállított rekordok megdöntése (de még akár megközelítése is) sok esetben még éveket vehet igénybe a speciális ruhák nélkül. Persze a régi textil mezeket sem kell félteni, hiszen Ryan Lochte 200 vegyesen Sanghajban úszott világrekordja is bizonyította, hogy alapvetően az úszók képességei határozzák meg a sportág fejlődését, még akkor is, ha a cápamezek egy időre „belerondítottak” a fejlődés ütemébe.

Ez lett a cáparuhákból 2011-ben

A betiltott cápamezek adták az ötletet az olasz születésű, de Nagy-Britanniában élő divattervezőnek, Orsola de Castronak ahhoz, hogy újrahasznosított ruhakollekcióval jelentkezzen, melynek fő elemét az úszómezek anyaga képezi. A Speedo cég 2008-ban piacra dobott – többek között a NASA szélcsatornájában is tesztelt - LZR Racer ruhájából készülő ruhaköltemények március óta elérhetőek. A 2008-as pekingi olimpián is sikert-sikerre halmozó dresszek a betiltást követően drasztikusan veszítettek értékükből, a gyártó cég blackburni raktárában közel 18.000 darab maradt elfekvőben.

A divatszakmában, különösen a drágább termékek kategóriájában nem ritka az a megoldás, amelyben a készleten ragadt árukészletet inkább megsemmisítik, mondván a veszteség ugyanis még mindig jobb, mint az olcsó kiárusítás kapcsán a márkanév presztízsében keletkező kár. A Speedo ugyanakkor más utat keresett a külső szemlélőnek igencsak irracionálisnak tűnő magatartás helyett. A cég ugyanis de Castrora bízta a fennmaradt készleteit, aki direkt a „hulladék” anyagokra illetőleg beragadt készletekre szakosodott tervezőként ideális második vonalas felhasználónak tűnt a cápamezekre.

Még tavaly júniusban érkezett egy 5000 ruhából álló készlet a divatguru londoni irodájába, amelyből hamarosan egy 10 darabos kollekció készült el. A munkakapcsolat különlegességét jelzi, hogy a Speedo engedélyezte a tervezőnek, hogy a ruhákon rajta maradjon a gyártó cég logója, amely így az újrahasznosított ruhákon is megjelent. Nektek hogy tetszik az új dizájn?

Az újrahazsnosított cápamezekből készült ruhakollekció

 

Így is lehet, avagy sport technológia újratöltve