NB I előzetes

Kétarcú Kaposvár, magabiztos Videoton

  • Göbölyös János

Július utolsó hétvégéjén a 3. fordulóval folytatódik az OTP Bank Liga. A szombati program zárómeccsén a múlt héten legtöbb gólt szerző Videoton a legtöbb gólt kapó Kaposvár otthonában vendégeskedik.

Paolo Sousa és a csapat
Négy meg négy az nyolc. Ennyi a különbség a Videoton és a Kaposvár előző fordulóbeli gólkülönbsége között, ami nem sok jót sejtet a Rákóczi számára. A bajnok ráadásul az ezüstérmes Paksot intézte el, míg a somogyiak Kecskeméten futottak bele egy méretes zakóba. Paulo Sousa csapata megpróbálta még melegében feledtetni szurkolóival a sikertelen Bajnokok Ligája bemutatkozást, és ez tökéletesen sikerült. A Vidi következő ellenfele az a Kaposvár lesz, amely jó néhány fehérvári futballista számára többet jelent a soros ellenfélnél. Szakály Dénes, Gosztonyi András, Dusan Vasziljevics, Nikolics Nemanja és André Alves korábban a Rákóczit erősítette, most azonban nagy esély van arra, hogy játékukkal egykori klubjukat gyengíthetik. A gólörömük (ha lesz ilyen) nyilván visszafogottabb lesz a szokásosnál, ezzel együtt valamennyien azért dolgoznak, hogy ismét csúcsra juttassák a Videotont. A héten egyébként a fehérváriak újra felidézhették az elmúlt szezon sikereit, az MLSZ díjátadóján ugyanis taroltak, az Év Játékosának és Gólkirályának (Alves) valamint az Év Felfedezettjének (Elek) járó díjat is elnyerték, dr. Mezey György pedig az Év Edzője lett. A brazil csatár az ünnepség után a szombati bajnokiról is beszélt:   - A címvédés felé vezető úton most a Kaposvár következik. A Rákóczi hazai pályán mindenkire veszélyes lehet, ezt már több alkalommal bizonyította is, így nekünk is nagyon oda kell figyelnünk. Számomra ez a párosítás duplán különleges, hiszen egyrészt a volt klubomról van szó, ahol rengeteg ismerősöm és barátom van, másrészt épp a Rákóczi ellen biztosítottuk be a legutóbbi szezonban a bajnoki címünket. Biztos vagyok abban, hogy ismét eseménydús mérkőzést fogunk játszani, miként abban is hiszek, hogy megnyerjük majd a találkozót, hiszen számunkra most roppant fontos minden siker, a Videotonnak ugyanis bizonyítania kell a tudását a magyar bajnokságban – nyilatkozta Alves a vidi.hu-nak.

OTP Bank Liga 3. fordulóKaposvári Rákóczi–Videoton Kaposvár, 07.30., szombat, 20.00 (Sport1)Vezeti: Németh Ádám (Kispál R., Farkas B.)
Hathárom-tipp: 2

Sisa Tibor, a kaposváriak vezetőedzője tisztában van vele, hogy csak akkor lehet esélyük a Videoton ellen, ha csapata meg tudja ismételni a Ferencváros ellen nyújtott teljesítményét, ami ugyan csak egy pontot ért, de jó játékkal párosult:  - A Videoton Magyarország jelenleg egyik legjobb, ha nem a legjobb csapata tele válogatott játékosokkal. Az összecsiszolási szakaszon is túl van, és nagyon erős bajnoki formát mutat. Előttünk még nagyon sok munka áll, két mérkőzésünkön két arcunkat mutattuk, amiből sokat tanulhatunk, de a Ferencváros elleni küzdés, hozzáállás a követendő. A szombati mérkőzésen is akkor van esélyünk eredményes szereplésre, ha megismételjük, vagy inkább túlszárnyaljuk a Fradi elleni hazai teljesítményünket – nyilatkozta Sisa Tibor az nb1.hu-nak.

Paulo Sousa, a Videoton portugál trénere a Sport TV-ben úgy fogalmazott, hogy játékosainak a maximumot kell nyújtani a győzelemhez:
- Nehéz meccsre számítok, a kaposváriak egységesek, agresszívek, otthon pedig különösen erősek. A legjobbunkat kell nyújtani egyénileg és csapatszinten is, hogy meglegyen a három pont. Nekünk minden meccset meg kell nyernünk, ezt is, nem ismerek más elfogadható eredményt. Az, hogy néhány játékosom érzelmileg kötődik Kaposvárhoz, még jól is jöhet, ők legalább kicsit otthon érezhetik majd magukat.

Forma-index (az előző öt mérkőzés alapján)
Kaposvár - Videoton
Ellenfél Eredmény Pontszám
KAPOSVÁR      
LAFC Lucenec 1-0 2  
Nové Zámky 0-0 1  
Dorog 3-0 1  
Ferencváros 2-2 1  
Kecskemét 0-4 0  
Aktuális forma-index*     1,0
VIDEOTON      
Gloria Bistrita 2-0 2  
Kecskemét 1-0 1,5  
Sturm Graz 0-2 0  
Sturm Graz 3-2 3  
Paks 4-0 2  
Aktuális forma-index*     1,7

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Megpróbáljuk számszerűsíteni, melyik csapat milyen formában várja az aktuális bajnoki mérkőzését. Az értékelésnél mindig a legutóbbi öt találkozót vesszük figyelembe, a különböző meccseket más-más nehézségi fokozatba soroltuk. A győzelemért kétszer annyi pontszám jár, mint a döntetlenért, ha ezt tétmérkőzésen vendégként éri el a csapat, azt 0,5 illetve 0,25 ponttal jutalmazzuk. Az átlagolás után (az öt meccs összpontszámát elosztjuk öttel) a végeredmény megmutatja az adott együttes aktuális formáját. A tévedés jogát természetesen fenntartjuk, hiszen bármikor történhet meglepetés. De hát, ettől (is) izgalmas a játék.

 

Pontozási rendszer
A legutóbbi öt mérkőzésen elért győzelmekért (és döntetlenekért) kapható pontok
Bajnokok Ligája 3,0 (1,50)
Európa Liga 2,5 (1,25)
NB I 2,0 (1,00)
Magyar Kupa 2,0 (1,00)
Egyéb nemzetközi 2,0 (1,00)
Szuperkupa 1,5 (0,75)
Ligakupa 1,0 (0,50)
Egyéb hazai 1,0 (0,50)