Úszás

A gyógyszertárban szennyezték be a brazil úszó étrend-kiegészítőjét

A Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) közleményben igyekezett tisztázni, hogy miért mentették fel a doppingvádak alól César Cielo Filhót, a 100 és az 50 méteres férfi gyorsúszás világcsúcstartóját a sangaji világbajnokság előtt. A CAS szerint a sportoló orvosi utasításra évek óta szedett egy koffeinkapszulát, ami az azt készítő gyógyszerészetben szívbetegek számára készülő orvosságokkal szennyeződött be.

César Cielo Filho, az 50 és a 100 méteres férfi gyorsúszás világcsúcstartója zokog a medencében az 50 méteres pillangóúszás döntője után a sanghaji világbajnokságon 2011 júliusában

A Sportdöntőbíróság a közlemény szerint bizonyítottnak látta, hogy

"- A koffeinkapszulákat César Cielo orvosi utasításra már 2009 óta szedte.

- Azóta ugyanabban a gyógyszerészetben állították elő a tablettákat.

- A tabletták készítéséhez használt koffein tiszta volt, és nem kevertek bele más anyagokat.

- A WADA riói laboratóriumában a fel nem használt kapszulákban találtak furoszemidet.

- A gyógyszerészetben elismerték, hogy a tabletták készítésének napján más megrendelők számára szívbetegség kezelésére szolgáló gyógyszereket is összeállítottak, amelyek egyik összetevője volt a furoszemid.

- A sportolók vizeletmintáját nem manipulálták, így a furoszemidet nem használhatták arra, hogy teljesítményfokozókat fedjenek el vele."

A 24 éves Cielo Filho három társával egyetemben az országos bajnokságon bukott le a furoszemid nevű vízhajtóval, ám a CAS engedélyezte az indulását a világbajnokságon, ahol azóta az 50 méteres pillangóúszásban aranyérmet szerzett.