NB I előzetes

Ünneprontásra készül a Haladás az ETO-napon

  • Göbölyös János

Július utolsó hétvégéjén a 3. fordulóval folytatódik az OTP Bank Liga. A pénteki nyitó mérkőzésen az eddig százszázalékos teljesítményt nyújtó Győr a pont nélküli Haladást fogadja.

Nagy harcra lehet számítani Győrben

Bayern München ide, TNT oda, a pénteki ETO-nap fő attrakciója mégis csak a Győr-Haladás meccs lesz. Látványban nem biztos, hogy felveszi majd a versenyt a világbajnokokat felvonultató bajorok és a helyi legendákkal felálló együttes gálamérkőzésével, vagy az esti koncerttel, de nem is ez a cél. Csertői Aurél csapata folytatná eddigi hibátlan szereplését a bajnokságban, stílszerűen úgy is fogalmazhatnánk, el akarja húzni a szombathelyiek nótáját a záró buli előtt. Aczél Zoltán természetesen másképp gondolja, ő azon dolgozott egész héten, hogy a stadionba kilátogató több ezer szurkolóban ne csak a sztárok, a zenészek produkciója hagyjon nyomot, legalább annyira emlékezzenek a Haladásra is. A vasiak vezetőedzője a klub honlapján adott nyilatkozatában egyértelművé tette, mi a cél a pénteki meccsen:

OTP Bank Liga 3. forduló
Győri ETO–Haladás Sopron Bank
ETO Park, 07.29., péntek, 19.00 (SportM)
Vezeti: Kassai Viktor (Erős G., Szalai D.)
Hathárom-tipp: 1
"Ismerjük egymást, nem igazán változott a két keret, a két kezdőcsapat. Igaz, a Győrnek hosszabb a kispadja, mindig van három-négy minőségi cseréje Csertői Aurélnak. Ráadásul nagy önbizalommal léphetnek pályára, hiszen megnyerték az első két meccsüket. Annak ellenére, hogy mi még pont nélkül állunk, voltak a mérkőzéseinknek olyan periódusai, amikor el kellett volna döntetnünk a találkozókat a javunkra. Ezeket sulykoljuk a fiúkba, továbbra is nagy hangsúlyt fektetünk a mentális felkészülésre. A Győr sem sebezhetetlen csapat, ezt kell kihasználnunk, és akkor ponttal, pontokkal térhetünk haza."

Csertői Aurél a mérkőzés előtti sajtótájékoztatón kicsit visszatekintett a két együttes előző szezonbeli találkozóira is. Volt mire emlékeznie, hiszen Szombathelyen 0-2-ről, Győrben pedig 1-3-ről állt fel a Haladás, és hozta döntetlenre a mérkőzést.

"A két győztes meccs nem tesz minket elbizakodottá, de kellő önbizalmat ad a folytatáshoz. Tudjuk, hogy a Haladás jobb csapat annál, hogy nulla pontja legyen, hiszen jó játékosok alkotják. Ha a legutóbbi egymás elleni mérkőzéseinket nézzük, eseménydús volt mindegyik összecsapás, remélem ez most is így lesz, azzal a kritériummal, hogy mi szerezzük meg a három pontot. Kemény összecsapást és győzelmet várok" - nyilatkozta Csertői.

Plusz motivációt jelenthet mindkét oldalon, hogy Egervári Sándor a győri Fehér Zoltánt illetve a szombathelyi Halmosi Pétert meghívta az Izland ellen készülő válogatott keretbe. A szövetségi kapitány balhátvédként számít Halmosira, aki a Haladásban egy (két) sorral előrébb játszik, és elsősorban a támadásépítés a fő feladata. A tavaly Angliából hazatért futballista biztos benne, hogy a harmadik forduló után lesz pontja a Haladásnak:

"Bizakodó vagyok, nem kaphatunk ki egymás után háromszor. Sőt, ki merem jelenteni, hogy nem veszítünk pénteken!"

Forma-index (az előző öt mérkőzés alapján)
Győr-Haladás
  ellenfél eredmény pontszám
GYŐR      
  Slovan Bratislava 0-3 0
  Krylia Sovetov 0-2 0
  Honvéd 2-1 2,5
  Dunajska Luzna 1-0 2
  Újpest 1-0 2
Aktuális forma-index*     1,30
HALADÁS      
  DVTK 1-2 0
  GKS Katowice 2-0 2
  Soproni VSE 2-0 1
  PMFC 0-1 0
  Honvéd 2-4 0
Aktuális forma-index*     0,60

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

*Megpróbáljuk számszerűsíteni, melyik csapat milyen formában várja az aktuális bajnoki mérkőzését. Az értékelésnél mindig a legutóbbi öt találkozót vesszük figyelembe, a különböző meccseket más-más nehézségi fokozatba soroltuk. A győzelemért kétszer annyi pontszám jár, mint a döntetlenért, ha ezt tétmérkőzésen vendégként éri el a csapat, azt 0,5 illetve 0,25 ponttal jutalmazzuk. Az átlagolás után (az öt meccs összpontszámát elosztjuk öttel) a végeredmény megmutatja az adott együttes aktuális formáját. A tévedés jogát természetesen fenntartjuk, hiszen bármikor történhet meglepetés. De hát, ettől (is) izgalmas a játék.

Pontozási rendszer
A legutóbbi öt mérkőzésen elért győzelmekért (és döntetlenekért) kapható pontok
Bajnokok Ligája 3,0 (1,50)
Európa Liga 2,5 (1,25)
NB I 2,0 (1,00)
Magyar Kupa 2,0 (1,00)
Egyéb nemzetközi 2,0 (1,00)
Szuperkupa 1,5 (0,75)
Ligakupa 1,0 (0,50)
Egyéb hazai 1,0 (0,50)