Magyar Nagydíj

Szoros, de tiszta erőviszonyok a Ringen - elemzés a szabadedzésekről

  • Kele János

Lewis Hamilton délelőtt és délután is a leggyorsabb volt a Magyar Nagydíj pénteki szabadedzésein – a hűvös idő tehát meghozta a McLarenek várt erősödését.

Mögötte egyre tisztábban és erőteljesebben rajzolódtak ki az erőviszonyok, a Red Bullok stabilan tartották magukat az élbolyban, Alonso erős volt, Massa pedig mintegy légüres térben mozogva éppen egyenlő távolságot tartott az első öt, és a középmezőny között. A Mercedes pilótái egymás lábán lépkednek, a Sauber és a Force India erős, míg a Renault erőteljesen visszaesett.

Már a bevezető cikkünkben elemeztük, hogy miért lehet jó Lewis Hamilton a Hungaroringen, és nem is tagadtuk: elsősorban az időjárás játszhatja a wokingiak kezére az aduászt. A nap végül nem sütött ki, s amikor elbukkant egy-egy felhő mögül, akkor is inkább erőlködött, mint meleget csiholt – így pedig a hűvös levegő és aszfalt a McLaren beállításainak és tulajdonságainak kedvezett.

Lewis Hamilton - Fotó: AFP

Ráadásul a Nürburgringhez képest Button is nagyon versenyképes volt, a 2009-es világbajnok délelőtt négy, délután három tizedet kapott a csapattársától, és előbb az ötödik, majd a harmadik helyen zárta a gyakorlást. Nem is volt elégedetlen a kapuzárás után; Hamilton bizakodik abban, hogy ezúttal ő is bele tud szólni a pole pozíciót eldöntő csata sorsába.

A Ferrari Alonsóval a második-harmadik helyen, hol kevéssé, hol jobban lemaradva a McLarentől – a szuperlágy gumikon nagyon erősnek tűnik a maranellói koncepció, és valami azt súgja, hogy maradt még bennük bőven potenciál a holnapi időmérésre. Massa sem volt egyébként annyira gyenge mint általában a pénteki napokon, egészen sok kört tudott megtenni, és mindössze apró hibákkal színesítette a csapat napját. Tudott volna még jobb időt is futni, ha az utolsó szett szuperlágy gumijával nem ragad be a forgalomba, de végülis ezen semmi nem múlott, holnap neki is adott a lehetőség, hogy beleszóljon a nagyok dolgába – az autója úgy tűnik, megvan hozzá.

Mint ahogy Red Bullnak is megvan az autója, továbbra is nagyon erősnek tűnnek a Hungaroringen – persze edzést nem nyertek, de ez náluk pénteken nem is szokás, ők ilyenkor inkább hosszabb távú céljaiknak megfelelően használják a konstrukciót. Webbernek volt egy kalandja a kilences kanyarnál (odacsapta az autót, miután a műfüvön megcsúszott), és az autó eleje igencsak komolyan megsérült délelőtt, de ebéd után gond nélkül oda tudott állni a gyakorláshoz, ráadásul csapattársánál nemcsak több kört teljesített, hanem gyorsabb is volt.

Sokkal okosabbak tehát nem lettünk, mindössze az látszik, hogy a verseny nagyon szoros lesz, három csapat is egymás sarkát tapossa, így pedig döntőek lehetnek a pilóták egyéni kvalitásai is (végre). Az időmérőről már nem is beszélek, a pole pozíciónak hatalmas jelentőséget tulajdonít majd minden csapat, így várhatóan a Red Bullnak idén kell a legnagyobb csatát vívnia az egyes rajtkockáért. Hamilton győzni jött, ahogyan Alonso is, és ezt mindketten a pole-ból tartják a legegyszerűbbnek, így tehát látszólag minden adva van ahhoz, hogy a szezonban először ne Vettel vagy Webber autója parkoljon az élre szombaton délután.

Persze addig még sok víz lefolyik a Dunán, az is lehet, hogy elered az eső (Schumacher már megint erre játszik), feltámad Massa, vagy megembereli magát Button – de nagy összegben azért ezekre senki ne fogadjon.