Úszó-vb

Életem eddigi tán legnehezebb versenye volt - Gyurta

A világbajnoki címét megvédő magyar úszónak a taktikája az volt, hogy végig Kitadzsimával menjen, aztán az utolsó 15-20 méteren próbálja meg lehajrázni.

Gyurta megvalósította az álmát - Fotó: MTI

Ahogy arról beszámoltunk, Gyurta Dániel megvédte címét pénteken 200 m mellúszásban a sanghaji úszó- világbajnokságon.

"Úgy jöttem ide, hogy megvédjem a címemet, s nagyon boldog vagyok, hogy ez sikerült - mondta Gyurta. - A győzelem szerintem fejben, mentálisan dőlt el életem eddigi tán legnehezebb versenyén. Az utolsó forduló után, 150-nél nehéz volt visszajönnöm, vagy én rontottam el, vagy Kitadzsima csinált kiváló fordulót, de visszajöttem, sikerült ritmust váltanom. A taktikám az volt, hogy végig vele menjek, aztán az utolsó 15-20 méteren próbáljam meg lehajrázni. Nem volt könnyű, a vártnál sokkal jobban bírta a négyszeres olimpiai bajnok, de én még nála is jobban..."

Gyurta edzője, Széles Sándor szintén elégedetten értékelt:

"Rómában nem volt ott Kitadzsima, a négyszeres olimpiai és háromszoros világbajnok most itt volt, ezért még értékesebb a győzelem" - mondta Széles Sándor. - Amúgy meg kérdem: ki verte meg a japánt világversenyen utoljára, ráadásul így? Nagyon nagy dolog Dani címvédése. Én egy picit erősnek éreztem a kezdést, de mennie kellett Kitadzsimával, miközben tény, hogy korábban ennyire gyorsan még egyszer sem kezdett Dani, s később is kontroll alatt tartotta a versenyt. Azt írtam fel neki a döntő előtt egy cetlire, nagyon jó formában vagy, egy óriási második 100 és egy több fokozatú fergeteges hajrá kell. Ez történt".