Európa Liga

Ismét döntetlent játszott itthon a Paks

A bravúros teljesítményt nyújtó, egyedüliként az Európa Liga selejtezőjének harmadik fordulójába jutó Paks a 137 éves skót Hearts ellen kísérelte meg az újabb továbbjutást a fehérvári Sóstói Stadionban. A kizárólag magyar játékosokkal felálló alakulat bár megszerezte a vezetést, egy kérdéses tizenegyessel egyenlítettek a skótok, a végeredmény 1-1 lett.

Bátran kezdett a Paks, a Glasgow Rangers otthonában a múlt hétvégi bajnokin jó játékkal 1-1-es döntetlent játszó Hearts a mérkőzés elején nem sokat mutatott. Az eltiltott Éger Lászlót nélkülöző hazai védelemnek alig akadt dolga.
   
Látszott, hogy a sok apró passzal, a mélységi beindulásokkal megzavarható a skót csapat, a paksiak vezető gólja is egy ilyen helyzet után született: Bartha László lövése után a labda Sipeki István elé pattant, és a középpályás 20 méterről okosan emelt a kapu bal felső sarkába.
   
A szünet előtt teljesen váratlanul egyenlített a Hearts: Heffler és Sutton "találkozott" a 16-oson belül, a finn játékvezető pedig a szurkolók megdöbbenésére 11-est ítélt. A büntetőből Hamill a léc alá bombázott.
   
A második félidőben mindkét csapat előtt adódott jó pár helyzet, a nagyobbakat a Paks hagyta ki. Vayer és Sifter állt legközelebb a gólhoz, előbbi szabadrúgásból lőtt nem sokkal a jobb kapufa mellé, utóbbi pedig szöglet után fejelt, Kello kapus és a kapufa azonban közös erővel hárított. Gól már nem esett, így az MVM Paks döntetlennel utazhat a jövő csütörtöki, edinburgh-i visszavágóra.

Európa Liga, 3. selejtezőkör 1. mérkőzés
MVM Paks-Hearts (skót) 1-1 (1-1)
Székesfehérvár, 2800 néző, v.: Gestranius (finn)
Gólszerző: Sipeki (32.), illetve Hamill (45., 11-esből)
Sárga lap: Böde (45.), Vayer (71.), Montvai (92.), illetve Black (82.)
Paks: Csernyánszki - Heffler T., Sifter, Fiola, Báló - Sipeki, Böde - Bartha, Magasföldi (Montvai, 65.), Vayer - Kiss T.
Hearts: Kello - McGowan, E. Jonsson, Zaliukas, Grainger - Black, Mrowiec, Hamill, Templeton (Novikovas, 82.) - Obua, J. Sutton (Stevenson, 78., Elliott, 92.)

 

Élő közvetítés:

Ezzel véget ért a mérkőzés, a Paks tehát 1-1-ről várhatja a visszavágót.

93. perc: Bartha csúnyán eltörte a labdát a tizenhatosnál, majd Montvai látványosan feldobta magát, és sárga lapot kapott.

92. perc: Stevenson maradt lent a paksi térfélen, miután nyújtott lábbal rácsúszott Bödére. Hordágyon hozták le a pályáról, a helyére Elliott állt be.

91. perc: Vayer cselezgetett szépen a skótok tizenhatosa előtt, felborították, a bíró sípja azonban néma maradt.

89. perc: Stevenson csúsztatott magasan a paksi kapu fölé az ötös bal sarkáról.

88. perc: Sipeki harcolt ki szögletet a bal szélen, Kiss beívelése átszállt mindenki felett, és a hosszú oldalon kitekeredett az alapvonalon.

86. perc: A két tizenhatos közé szorult a labda az elmúlt percekben.

83. perc: A szabadrúgást Vayer balra tette ki, a visszapasszt követően pedig magasan fölé lőtt.

82. perc: Black csúnyán felrúgta Vayert a skót térfél közepén, de Sipeki így is jó helyzetbe kerülhetett volna, ha a játékvezető nem fúj bele az akcióba. Mentségére szóljon, hogy sárgát adott Blacknek.

82. perc: csere - Templeton helyére a litván Novikovas érkezett.

80. perc: Bartha ment el a jobb szélen, a beadását Kello könnyedén húzta le. A kontrából Hamill adott be jobbról, Stevenson egyedül volt a kapu előtt, de rosszul vette át a labdát, a védők pedig odaértek, és blokkolni tudtak.

79. perc: csere - Stevenson állt be Sutton helyett.

78. perc: Hamill szabálytalankodott a paksi ötösön, így Grainger beadása után szabadrúgással jöhettek a hazaiak.

76. perc: Fiola és Hamill maradtak Mirowiec maradtak lent a kezdőkör közelében a skót térfélen, mindketten ápolásra szorultak. Az orvosi stábok futóversenyét a mieink nyerték.

75. perc: Zaliukas szabálytalankodott Bartha ellen 25 méterre a skót kaputól, a szabadrúgást Vayer rátűzte, nem sokkal ment el a hosszú oldali kapufa mellett.

73. perc: Vayer szögletéből Sifter fejelhetett volna gólt a bal kapufa mellől, de Kello belekapott a labdába.

72. perc: Obua messzire rúgta a bedobásra pattant labdát, ezúttal elmaradt a lap.

71. perc: Vayer piszkált oda Blacknek, a játékvezető kissé szigorúan felmutatta neki a sárga lapot.

69. perc: Böde lába sérült meg a saját térfelén, ápolást kért.

67. perc: Az álló védők között Zaliuskas tört be a bal oldalon, jobbra került a labda, Sutton lőtt, Csernyánszki bravúrral védett, McGowan pedig reflexből csak fölé tudott fejelni.

65. perc: csere - A szöglet veszélytelen volt, Magasföldi helyére Montvai állt be.

64. perc: Grainger bal oldali beadását Csernyánszki lehúzta, kontrát próbált indítani, de labdát vesztettünk, végül Jonsson harcolt ki szögletet.

63. perc: A Hearts letámadása megzavarta a hazai védőket, mégis hazai helyzet lehetett volna, ha Kello nem mentett volna.

62. perc: McGowan jobb oldali lapos beadását Csernyánszki bravúrosan lábbal tette ki a tizenhatoson kívülre.

61. perc: Kiss szólózott a skótok térfelén, kitette Sipekinek a bal oldalra, ő befelé tört, de csúnyán fölé lőtt.

59. perc: Hosszú időn keresztül a paksi tizenhatos körül folyt a játék, végül Hamill ívelt magasan Sutton feje fölött az alapvonalon túlra.

57. perc: Sipeki passzolt ki a jobb szélre a nagyszerűen induló Fiola elé, ő túl sokat várt, és az elé érkező védőbe bombázott. Szöglet, amiből Vayer a kapus kezébe ívelt.

56. perc: Hamill szabálytalankodott Bálóval szemben a bal oldali szögletzászló közelében, a szabadrúgást Magasföldi ívelte be, majd miután a kifejelték a labdát, ugyanő kapta volna vissza, de így már lesen állt.

55. perc: Vayer próbálta lefutni Hamillt a bal szélen, de a védő a 15. sor egyik székére rúgta a labdát.

53. perc: A skótok a félpálya közelében adogattak, amíg Báló oda nem pakolt egyet Hamillnek - szabadrúgás, a vendégek folytatták az adogatást.

51. perc: Sifter indította nagyszerű labdával Vayert, ő élesen középre lőtt, de ott Magasföldi elől mentettek a védők.

49. perc: Magasföldi indította volna bedobásból Barthát, ha a játékvezető nem fújt volna bele, mondván, két méterrel hátrébbról kell elvégezni a partdobást. Úgy tűnt, nincs velünk a spori.

48. perc: Templeton a bal oldalról, a tizenhatos vonalától adott be, kapuralövésnek is jó lett volna, de elment keresztbe.

46. perc: A skót tizenhatos előtt Kiss számított arra, hogy Báló felfut a bal oldalon, és kitette neki a labdát - de rosszul gondolta, bedobás.

A második félidő kezdetén ugyanilyen éles füttyszó fogadta a bírót és az ellenfelet is.

Ezzel véget ért az első félidő, az elégedetlen nézők éles füttyszóval kísérték le a skót csapatot, de elsősorban a játékvezetőket.

47. perc: GÓL. A tizenegyest Hamill magabiztosan lőtte a léc alá. (1-1)

46. perc: A szabadrúgásból egy veszélytelen beívelés következett, a játékvezető azonban büntetőt ítélt, mert - szerinte - Heffler lerántotta Suttont. A lelátóról nézve a skót feküdt le, és a magyar játékos esett keresztül rajta. Heffler mindenesetre sárgát kapott.

45. perc: Templeton harcolt ki szabadrúgást ígéretes helyen, a paksi tizenhatostól 10 méterre, kissé a bal oldalon.

44. perc: Hamill két hazai játékossal is keményen összecsapott a saját térfelének bal oldalán, közülük Báló lent maradt, de rövid ápolás után visszatért.

42. perc: Böde jó passza után Magasföldi és Bartha játszottak össze a jobb oldalon, majd Magasföldi elől bedobásra mentett Grainger.

41. perc: Ezúttal a jobb oldalról, a sarok közeléből ívelt be Grainger egy szabadrúgást, Csernyánszki megpróbálta megfogni a labdát, ez ugyan nem sikerült neki, de így is jól pattant a kezéről a hosszú oldal felé.

40. perc: Obua mintha kézzel ért volna a labdához, mégis a skótok kaptak szabadrúgást. A labdát Grainger ívelte be, Csernyánszki pedig szépen kifutva öklözte ki Sutton elől.

39. perc: Templeton húzott volna befelé a bal szélről a tizenhatos vonalán, de Fiola úgy ért a labdához, hogy az a szélsőről pattant az alapvonalon túlra.

38. perc: Fiola megtalálta a játékvezető kiesett tollát, és visszaadta neki. Fő az udvariasság és a fair play!

37. perc: Vayer és Kiss impozáns bal oldali összjátéka után Báló adta be a labdát, de az hosszú lett Magasföldinek - aki egyébként lesen is volt.

35. perc: Rögtön aktívabbá vált a Paks, Fiola jobb oldali beadását Kiss próbálta sarokkal átvenni, de a labda elpattant a bal szél felé.

32. perc: GÓÓÓL!!! Bartha tört be jobb oldalról középre, a lövésébe belevetődtek, de Sipeki a lepattanó labdát okosan átemelte a kint álló kapus felett. (1-0)

30. perc: Black szabálytalankodott a paksi térfélen a kezdőkör közelében, de neki esett rosszabbul, ő is ápolásra szorult.

29. perc: Sutton kapott ütést a félpályánál, a játékvezető leküldte ápolásra. A szabadrúgást Hamill mélyen a kapu elé ívelte, Csernyánszki megszelidítette a labdát.

27. perc: Obua a tizenegyespontnál kapott labdát, rosszul vette, át, és mire lőni tudott, odavetődtek a védők.

27. perc: Jim Jefferies három cserejátékosát már elküldte melegíteni, közben a pályán Fiolát figyelmeztette a játékvezető.

26. perc: Létszámfölényben mehettek a skótok a paksi védelemre, szerencsére Templeton kissé a bal oldalról fölé lőtt.

25. perc: Báló bal oldali indítása nem az első labda volt, ami az oldalvonalon túl kötött ki.

24. perc: Grainger próbálkozott a bal szélen, de sikerült menteni előle a hazaiaknak.

23. perc: Vayer lódult meg a Hearts térfelén, de a tizenhatosnál lefülelték a Kissnek szánt passzát.

22. perc: Az aktívan játszó Hamill jobb oldali beadása elszállt a Paks kapuja előtt.

21. perc: Obua ment volna el a jobb szélen, de Fiola szögletre mentett előle. A sarokrúgást Csernyánszki öklözte ki.

19. perc: Obua fejelte le Templetonnak a labdát, ő a tizenhatosig vezette a játékszert, majd fölé lőtt.

18. perc: Kiss futott lesre.

17. perc: Vayer is távolról próbálkozott, az ő kísérlete fölé szállt.

16. perc: Hamill visszatért a futballhoz, távolról lőtt, a labda pattant egyet, de Csernyánszki így is magához tudta ölelni.

15. perc: Hamill balettmozdulattal, fejmagasságban rúgva próbált labdát szerezni a felezővonalnál, a bíró le is fújta.

14. perc: Az időjárás a skótoknak próbál kedvezni, intenzíven rákezdett az eső. Csernyánszki megkötötte a cipőjét egy kirúgás elvégzése előtt. A játékvezető egyetértése mellett...

12. perc: Obua fordult le a védőjéről, pattógó labdából 15-16 méterről lőtt fölé.

12. perc: Kiss Tamás bal oldali beadása hosszúnak bizonyult, de Bartha látszólag így is kiharcolt egy szögletet, a játékvezető azonban kirúgást ítélt.

10. perc: McGowen hosszú jobb oldali bedobását Csernyánszki szerezte meg.

9. perc: Templeton középen próbálkozott, de Böde oldalról érkezve szerelni tudta. a tizenhatos előtt.

8. perc: Bartha szép csellel fordult le a középpályán, rávezette a védelemre a labdát, lapos lövése azonban mellément.

6. perc: Templeton lódult meg a bal szélen, de Fiola szépen becsúszva szerelte a tizenhatos vonalán.

5. perc: Sutton beadásából Obua fejelt jócskán mellé.

4. perc: Vayer és Magasföldi próbálták középen átjátszani a vendégek védelmét, de menteni tudtak előlük.

2. perc: Az első két percet a Paks térfelén töltötték a csapatok, de komoly támadást még nem vezetett a skót csapat.

2800 lelkes néző, köztük közel 100 skót szurkoló előtt a Hearts kezdte a mérkőzést.