Hathárom interjú

Ha a bírók nem nyúlnak bele a meccsbe, a szerbek még most is keresnék magukat - Faragó Tamás

Faragó Tamás, egykori kiváló vízilabdázó, azóta sikeres edző a hathárom.hu-nak értékelte a magyar férfi vízilabda-válogatott szerbek elleni kudarcát a sanghaji világbajnokság elődöntőjében. Faragó szerint bár követtünk el hibákat a mérkőzésen, a szerbek bírói segédlet nélkül nem tudtak volna talpra állni. A női nemzeti csapatot hat évvel ezelőtt vb-címre vezető tréner szerint ugyanakkor a vízilabda még ma is egyet jelent Magyarországgal, és biztos abban, hogy jövőre aranyért fogunk harcolni Londonban.

"Fantasztikus vízilabdát láthattunk, három-négy évente fordul elő, hogy egy csapat ennyire tökéletesen játsszon, arról nem is beszélve, hogy a vízilabda legnagyobb szépségeit is képes volt a magyar vízilabda válogatott bemutatni" - kezdte értékelését a játékosként olimpiai-világ, és kétszeres Európa-bajnok Faragó.

"Nagy Viktortól kezdve a csapat valamennyi tagja tökéletesen védekezett, sőt, olyan csapdát állítottunk a szerbek elé, hogy ők maguk sem találták a megoldást, és ha a bírók nem nyúlnak bele a mérkőzésbe, szerintem még most is keresnék magukat" - mondta a magyarok védekezéséről a női válogatottat 2005-ben világbajnoki címre vezető kiváló edző.

Faragó Tamás a vereség vélt okairól és a sok vitát kiváltó bírói ítéletekről is szót ejtett. "Megéltem a női válogatottal, mikor világbajnoki döntőben 7-4-ről vagy 8-4-ről kiegyenlített ellenünk az amerikai csapat (2005-ben - a szerk.), és csak a hosszabbításban tudtunk nyerni. Azt hiszem, ezen a mérkőzésen is valami hasonló történt. A fiúk, négygólos vezetés birtokában lelkileg vagy fizikailag nem bírták azt a terhelést, amit a bírók állítottak elénk. Nem szeretem az összeesküvés-elméleteket, de ha ezen a mérkőzésen a bírók nem nyúlnak a szerbek hóna alá, szerintem soha nem tudnak felállni. A meccs egészét nézve nem lehet azt mondani, hogy óriási bírói segítséget élveztek a szerbek, de amikor szükséges volt, amikor meg lehetett fordítani a mérkőzést, amikor már elveszettnek hitt volt a számukra, akkor játékvezetői segítséggel álltak talpra. Persze magunkat is okolhatjuk, nem voltunk elég éberek, azt gondoltuk, már a kezünkben a győzelem."

"Ha ilyen játékkal, amit a magyarok műveltek, nem nyerhet a vízilabda - és ebből a szempontból most teljesen mindegy, hogy a magyarokról van szó - akkor ebben a sportágban valami nincs rendben. Bármennyire is okolhatjuk magunkat a vereségért, ilyen pontos, csodálatos játék mellett nem kellett volna kikapnunk, ha a bírók elsődlegesen a vízilabdát jutalmazzák, és nem valami prekoncepcióval vezetik a mérkőzést...Ennek ellenére a magyar válogatott bebizonyította, hogy vízilabdázni elsősorban mi tudunk, nyerni még nem biztos, hogy mindig mi tudunk, de az olimpián ismét az aranyéremért fogunk játszani, ebben biztos vagyok."

Az teljes interjút meghallgathatjátok az alábbi linken.