Labdarúgás

Gólbíró lehet a 2014-es vb-n?

  • VNA

Első lépcsőben felkerült a nemzetközi labdarúgás szabályairól döntést hozók asztalára a gólbíró technológia, a szakértők jövő márciusban szavaznak annak bevezetéséről.

Felkerült a napirendre a gólbíró-technika bevezetésének kérdése, így a labdarúgás nemzetközi szabályalkotó testülete 2012. márciusi ülésén akár amellett is dönthet, hogy a 2014-es brazíliai világbajnokságon bevezeti az új fejlesztést. Ezt az információt maga Sepp Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöke erősítette meg, aki már Rio de Janeiróban tartózkodik, ahol szombaton megtörténik a következő világbajnokság selejtező csoportjainak sorsolása is.

A szervezet élére a közelmúltban – ellentmondásos körülmények között – újraválasztott svájci sportvezető azt is elmondta, hogy amennyiben a gólbíró rendszert bevezetik, akkor a szabályok onnantól kezdve az egyes országok számára is lehetővé teszik a technika alkalmazását. A FIFA a napokban jelentette be, hogy hamarosan kilenc cég gólbíró-technikáját tesztelik majd.

Ez a rendszer nem egyenlő a videóbíró alkalmazásával, hiszen csak arról hivatott dönteni, hogy a labda teljes terjedelmével áthaladt-e a gólvonalon vagy pedig nem - az esetleges gól születésének körülményeiről viszont továbbra is a játékvezetőnek kellene döntést hoznia. A gólbíró mindenesetre egy régóta meglévő tabut dönthet le a labdarúgásban, így amennyiben megszavazásra kerül, sikeres alkalmazása után nem lenne meglepő, ha a sokak által régóta szorgalmazott videóbíró rendszerének is „megágyazna”.