Gyulai István Memorial

Asafa Powell 10 mp-en belüli futásra készül Budapesten

  • Drégelyvári Anna

Magyarországon elsőként Asafa Powell futhat 10 másodpercen belül 100 méteres síkfutásban: az idei világranglistát vezető jamaicai sprinter lesz a szombati Gyulai István Memorial Atlétikai Nagydíj legnagyobb sztárja.

Asafa Powell olimpiai és világbajnok sprinter, az első alkalommal megrendezésre kerülő Gyulai István Memorial - Atlétikai Magyar Nagydíj 2011 sztárvendége beszél a sajtótájékoztatón Budapesten

"Futottam jó néhány egészen kiváló időt idén. Az elmúlt hetekben Olaszországban edzettem, ott készültem a budapesti versenyre is, szeretnék jól szerepelni a Magyarországon, és a szezon hátralévő részében is" - nyilatkozta a váltóban olimpiai-és világbajnok 28 éves atléta az eseményt felvezető csütörtöki sajtótájékoztatón.

Powell eddig 78 alkalommal futott 10 másodpercen belül, ezzel ő az abszolút csúcstartó. A Puskás Ferenc Stadionban 79. és 80. alkalommal (előfutam, döntő) kerülhet az álomhatáron belülre. "Bízom benne, hogy sikerülni fog. Remélem, nem fog esni az eső, de ha esik is, mindent megteszem a jó eredményért" - mondta Powell, a világbajnokságról is szót ejtett: "Mindenki látja, hogy én vagyok a legjobb formában a sprinterek közül, de éppen ezért nem szabad hátradőlnöm, elbíznom magam."

Powell, bár statisztikailag a XXI. század legjobb sprinterének számít, egyéniben mindeddig nem ért a csúcsra, két világbajnoki bronzérem a legjobb eredménye a klasszikus számban.

Magyarországon az eddig legjobb 100-as eredmény a brit Linford Christie nevéhez fűződik, aki még 1987-ben 10.03  másodpercet futott.
   
Spiriev Attila, a Gyulai Memorial sportigazgatója arról is tájékoztatott, hogy lemondta szereplését sérülés miatt a fedett pályán világ-és Európa-bajnok rúdugró, a német Tim Lobinger, helyére a 2004-ben éppen Budapesten fedett pályás vb-címet szerző orosz Igor Pavlovot hívták meg a szervezők. Perdita Felicien és Brigitte Foster-Hylton (100 gát), valamint Kiss Dániel (110 gát) szintén megsérültek. 100-on az amerikai Darvis Patton helyett az egyesült államokbeli egyetemi bajnokságot 9.89-el megnyerő Ngonidzashe Makusha indul, aki Európában először Budapesten fog futni.

Gyulai Márton, az Magyar Atlétika Szövetség főtitkára, a sajtótájékoztató házigazdája bevezetőjében elmondta, hogy éveken keresztül reménykedtek abban, hogy egy ilyen nagyszabású esemény megvalósuljon hazánkban. "Olyan társadalmi és sportesemény kapujában állunk, ami még sohasem volt Magyarországon. Márciusban, amikor bejelentettük, hogy megrendezzük az Atlétikai Nagydíjat, voltak negatív vélemények, amik arról szóltak, hogy kit érdekel ma egyáltalán Magyarországon az atlétika. Nos, nagyon sokakat. Július 30-án ránk figyel a világ, egy legenda folytatódik, az atlétika visszatér hazánkba. Több, mint 30 országból közel 200 sportoló érkezik Budapestre. Nem csupán egy versenyt, hanem egy nagybetűs eseményt szeretnénk létrehozni" - fogalmazott.

Pierre Weiss, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) főtitkára elmondta, hogy annak ellenére, hogy a budapesti viadallal egy időben Gyémánt Liga-versenyt rendeznek Stockholmban, és több nemzeti bajnokságot is, sok neves atléta a Gyulai Memorialt választotta, ami a szervezők munkáját dicséri.