Felkészülés

Teltház előtt lép pályára a Real Madrid Berlinben

  • MTI

Egyedül Cristiano Ronaldo kétszer annyit ér, mint az egész Hertha - ez is jelzi, hogy Berlinben óriási az érdeklődés a Real Madrid szerda esti vendégszereplése iránt. A 18 órakor kezdődő találkozót a Duna Tv élőben közvetíti.

A csaknem 75 ezer jegy már hetekkel ezelőtt elkelt a híres berlini Olimpiai Stadionba, ahol Ronaldo és társai Dárdai Pál volt csapatával, a Hertha BSC-vel mérik össze erejüket. A berliniek magyar kedvence immár csak a nézők között lehet jelen, ha a klubtól nem is, a profi labdarúgástól ugyanis az elmúlt szezon végén elbúcsúzott.

Jose Mourinho edző csapata az előzetes forgatókönyv szerint jön és megy, illetve a kettő között lejátssza a Hertha elleni mérkőzést. A pénzszerzés céljából világkörüli úton tartózkodó spanyolok alig néhány órával a találkozó előtt érkeznek a német fővárosba, ahonnan a kilencven perc után szinte rögtön tovább is repülnek. A turné első állomása az Egyesült Államok volt, és Németország után rögtön Nagy-Britannia - a második ligás Leicester City -, majd Kína következik. A világkörüli út összesen 28 napos, és Berlin annak rövid állomása csak.

A rendkívüli érdeklődés ellenére számos Hertha-szurkoló vetette fel azt a kérdést, hogy kedvenc klubja miként tudja a világ egyik legjobb együttesének tartott Real Madridot vendégül látni. A kérdés különösen időszerű annak fényében, hogy a berlinieket - akik a Bundesliga második osztályában eltöltött egy év után a tavaszi szezon végén jutottak vissza a legjobbak közé -  aligha veti fel a pénz, és igazolni is csak olyan labdarúgókat tudtak, akiknek szerződése korábbi klubjaiknál lejárt. Nem így a Real, amely az új szezonra készülve eddig 55 millió euróért vásárolt új játékosokat. A klub ennek ellenére pénzszűkében szenved, és ez az oka a történetében szinte példátlannak számító, mostani pénzszerző körútnak.

Ronaldo, Casillas, Higuain, Özil és a többiek berlini fellépését ily módon - természetszerűen - nem a vendéglátók finanszírozzák, hanem a TSP (The Sport Promoter) ügynökség, amellyel mindkét klub már régóta kapcsoltban áll. A hírek szerint a madridi együttes vendégszerepléséért 1 millió eurót kap, de a Hertha sem kerül ki vesztesen a "buliból". A berlini kék-fehérek állítólag 150 ezer eurót kasszíroznak. A gázsit a TSP fizeti, csak úgy, mint a mérkőzés minden költségét, de a bevételek is az ügynökség zsebébe kerülnek. Ha úgy tetszik, nem is barátságos találkozóról, hanem üzleti vállalkozásról van szó.

A figyelem középpontjában a 26 éves Cristiano Ronaldo áll, játéka azonban nem szászszázalékosan biztos. A szerződés szerint a Real Madrid ugyanis arra vállalt kötelezettséget, hogy sztárjainak legkevesebb 70 százaléka pályára lép, de hogy közülük ki, az Mourinhótól függ. Mindenesetre Berlinben óriási csalódást okozna, ha a portugál csillag, akinek piaci értékét 90 millió euróra tartják - az egész Herthaé 45 millió euró alatt marad - legalább egy félidőn keresztül nem lenne ott az Olimpiai Stadion zöld gyepén.

A Real az elmúlt időszakban szinte minden évben - és ugyancsak nem ingyen -  játszott barátságos mérkőzést Németországban, és a legnagyobb sztárok szinte mindig pályára léptek: 2010-ben tizenegyes-rúgásokkal győzte le a Bayern Münchent, 2009-ben pedig 5-0-ra verte a Dortmundot. 2008-ban 1-1-es döntetlent játszott az Eintracht Frankfurttal, 2007-ben pedig 3-0-ás vereséget szenvedett a Hannovertől.

A berlini szurkolók most abban reménykednek, hogy kedvenceik a telt ház előtt szárnyakat kapnak, és "hannoveri mintára" legyőzik a királyi gárdát. De azért egy héttel később - a Bundesliga nyitányakor - a Nürnberget is.