Kajak-kenu vb

Szegeden minden a tervek szerint halad

  • MTI

Az ütemterv szerint halad az augusztus 17. és 21. közötti szegedi olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokságnak otthont adó Maty-éri pálya felújítása.

A Nemzeti Kajak-kenu és Evezős Olimpiai Központot kedden látogatta meg Czene Attila, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) sportért felelős államtitkára, Vígh László, a kiemelt sportlétesítmény-fejlesztésekkel, sportberuházásokkal összefüggő kormányzati feladatok ellátásért felelős kormánybiztos, valamint Schmidt Gábor, a vb szervezőbizottságának elnöke.

Amint arra a NEFMI közleménye kitért, a pálya létesítményeinek fejlesztésére a kormány még ez év elején 450 millió forintot csoportosított át, és ezen kívül mintegy 325 millió forinttal a világbajnokság megrendezését is támogatja.

A tervek szerint augusztus 4-én átadandó központ kívül-belül megújul. Erre azért volt szükség, mert egyrészt ez az ország egyetlen olyan sportkomplexuma, ahol nemzetközi kajak-kenu és evezős versenyeket lehet rendezni, másrészt a magyar sikersportág éremesélyes bajnokai méltó hazai környezetben készülhetnek fel az ötkarikás játékokra.

A mobillelátókkal együtt kb. 11 ezer ember tud majd ülve szurkolni a MOL kajak-kenu világbajnokság résztvevőinek, s naponta 20 ezer látogatóra számítanak a szervezők. Az úgynevezett osztószigeten három betonalapot helyeztek el, illetve ide helyezik el a kivetítőket, és azt a két darab, 36 méteres darut, amelyek a legmodernebb "spiderkamerákat" tartják és mozgatják a víz felett.

A vb várhatóan a legnézettebb hazai sportrendezvény lesz 2011-ben. Az eseményeket 18 óra élő közvetítéssel sugározzák a televíziós társaságok (m1, Eurosport). A tv-közvetítéseket előreláthatólag 20-25 ország veszi majd át.

A tervek szerint a vb döntőire kilátogat majd Schmitt Pál köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök is.