Olimpia 2012

Albertnek hívják a londoni focitorna labdáját

  • VNA

Egy a szlengben járatos brit fiatalember ötlete alapján a Royal Albert Hall-ról nevezik el a londoni olimpia labdarágó tornájának játékszerét.

A 2012-es olimpia labdarúgó tornájának hivatalos labdáját az Adidas szállítja, amely napra pontosan egy évvel a játékok megnyitója előtt nyilvánosságra hozta a londoni torna játékszerének a nevét. A „The Albert” névre hallgató labda nevére nyilvános pályázatot írtak ki. A Derbyshire-ben lakó Robert Ashcroft által javasolt név egyfajta szójáték (Albert ball), amely a London egyik fő kulturális helyszínére, a koncerteknek otthont adó Royal Albert Hall-ra utal.

„Nem is hiszem el, hogy az általam kitalált nevet választották ki végül a labda elnevezésére. Ez lesz a világ legnagyobb sporteseménye, amelyre mindannyian nagyon büszkék vagyunk. A helyi szlengnek nagy hagyományai vannak nálunk, így számomra egyből adódott ez a ritmusos szójáték a labda elnevezésére” – nyilatkozta a döntést követően Robert Ashcroft, akinek a javaslatát 12.000 különböző ötletből választották ki. A labda elnevezése ugyan már megvan, de a konkrét dizájnt a gyártó cég csak 2012 tavaszán tervezi bemutatni.