Amerikai futball

Úgy tűnik, véget ér az NFL-lockout

Címkék:

Az NFL és a Játékosok Szövetsége már a 10 éves kollektív szerződés lezárásához szükséges részletkérdéseiről tárgyal; akár holnap elkezdődhetnek az edzések.

Befejeződhet a több, mint négy hónapon át tartó lockout-időszak. A lockout során az NFL-játékosok nem léphettek be a stadionba és nem edzhettek a klublétesítményekben. Így nem csoda, hogy mindenki nagyon várja már a jelenlegi, négy hónapos lockout végét. A legutóbbi lockout 1987-ben volt, azt a játékosok sztrájkja okozta, és egy hónapig tartott.

NFL lockout
A játékosok és a klubtulajdonosok között megkötésre váró szerződés tíz évre fog szólni, és arról határoz, hogy milyen arányban oszlik majd el a ligából származó, az előző évben 9 milliárd dollárt kitevő plusz jövedelem.

A tíz évre szóló kollektív szerződés főbb pontjai azt érintik, hogy miként kerüljön felosztásra a 9 milliárd dolláros éves liga bevétel (kb. 53% a tulajdonosoknak és 47% a játékosoknak, szemben az eddigi 50-50%-al). Tartalmaz továbbá egy 120 millió dolláros fizetési sapkát klubonként (ez a 2011-es fizetéseket és bónuszokat érinti, legalább ennyit biztosítva 2012-re és 2013-ra is), valamint 22 millió dollárt engedélyez egyéb juttatásokra.

A szombati sikeres tárgyalásokat követően ma (hétfőn) Washingtonba utazott a Játékosok Szövetségének 13 tagja, hogy véglegesítsék a kollektív szerződést. Amennyiben a vezetőség jóváhagyja a szerződést, azt továbbítják a játékosok képviselőihez, akik valószínűleg egy konferenciahívás keretein belül fognak arról szavazni. Egy sikeres szavazást követően a szerződést továbbítják a Brady és társai kontra NFL és társai-ügy 10 megnevezett "sértettjének". Utóbbi ügy hónapokkal ezelőttre vezethető vissza, amikor a klubtulajdonosok az új részesülési arányokat kívánták egyoldalúan bevezetni, amibe Tom Brady - a New England irányítója - és játékostársai nem egyeztek bele és pereltek. Ezért jött létre a tulajdonosok által kezdeményezett idei lockout.

Jay Glazer, az NFL Network és a Fox Sports tudósítója közölte, hogy a felek megegyezésre jutottak a hajnali órákban és a játékosok jóváhagyása már csak formalitás. Glazer szerint egyes klublétesítmények már kedden kinyithatják kapuikat, és az edzőtáborok 10 csapat számára kedden megkezdődhetnek. Pénteken további 10, a hétvégén pedig a maradék 12 csapat is megkezdheti az edzést.

Vasárnap Drew Brees, a New Orleans Saints irányítója és a Brady-ügy egyik fő "sértettje" két email-t küldött csapattársainak, amelyek kiszivárogtak. Az első email-ben Brees azt írja, hogy "már majdnem kész a szerződés", és hétfőn valószínűleg sajtókonferenciára is sor kerül. A második email többek között a fent említett edzési időpontokat tartalmazza.

A tulajdonosoknak és a játékosoknak is egyértelmű célja, hogy a szezon előtti négy hétben egy mérkőzés se maradjon el (kivéve a Hall of Fame meccset, amit már lemondtak).