Vizes vb

Kína tarolt – megvan a tizedik műugró aranyérem

  • VNA

Történelmet írtak Sanghajban a kínai műugrók, akik mind a tíz versenyszámban győztek – Csi Bo révén férfi toronyugrásban is hazai aranyérem született.

A sanghaji vizes világbajnokság utolsó műugró döntőjében is kínai siker született, ahol három sikertelen világverseny után Kína férfi toronyugrásban is az élen végzett. Négy éve az orosz Gleb Galperin, a pekingi olimpián az ausztrál Matthew Mitcham, legutóbb a római világbajnokságon pedig a britek tinije, Thomas Daley tréfálta meg a kínaiakat. Most azonban a mindössze 18 esztendős Csi Bo révén sikerült ebben a számban is győzniük a házigazdákban. A szinkront toronyugrásban már világbajnoki címet szerző Bo a selejtezőben és a középdöntőben is fölényesen utasított maga mögé mindenkit, az ottani magas pontszámát pedig a döntőben még meg is fejelte, így második világbajnoki címét szerezte Sanghajban.

Minden idők egyik legmagasabb színvonalú toronyugró versenyén végül hatan is ötszáz pont fölé kerültek, közülük pedig az amerikai David Boudia lett végül az ezüstérmes, aki az amerikai műugró küldöttség első érmét szerezte az idei műugró világbajnokságon. A bronzérem a német Sascha Kleiné lett, aki a szinkron toronyugrásban szerzett ezüstérme után boldogan gratulált az egy méteres műugrás bronzérmese, Pavlo Rosenberg. A címvédő Thomas Daley ezúttal nem volt igazán formában, de gyengébb kezdés után végül az ötödik helyre tudott feljönni.

Korábban eddig egyszer fordult elő, hogy egy ország műugrói a világbajnokság valamennyi versenyét megnyerték, de 1982-ben (ahol az USA nyert minden számot) csak négy verseny szerepelt a vb-programban, most viszont Kína megismételte ezt az egyedülálló bravúrt. A kínai műugrók emellett még szereztek négy ezüstérmet is, így toronymagasan nyerték meg a sportági éremtáblázatot.

Férfi toronyugrás - végeredmény
1. Csi Bo (kínai) 585,45 pont
2. David Boudia (amerikai) 544,25 pont
3. Sascha Klein (német) 534,50 pont
4. Viktor Minibajev (orosz) 527,50 pont
5. Thomas Daley (brit) 505,10 pont
6. Nick Mccrory (amerikai) 501,65 pont