NB I előzetes

Bemutatkozik a bajnok – csúcsrangadó Fehérváron

  • Göbölyös János

Az OTP Bank Ligában vasárnap három mérkőzést játszanak. A 2. forduló, de talán nem túlzás azt állítani, hogy az őszi idény rangadóját Székesfehérváron rendezik, ahol a bajnok Videoton az előző szezon ezüstérmesét, a Paksot fogadja.

A Videoton kemény mérkőzésre számíthat a Paks ellen

Ha valaki tavaly ilyenkor azt mondja, hogy egy év múlva a Videoton-Paks mérkőzés az NB I csúcsrangadója lesz, azt minimum megmosolyogják. Az odáig rendben van, hogy miután a fehérváriak lecsúsztak az aranyéremről, sokan úgy gondolták, hogy a következő szezonban már nem hibáznak, és behúzzák a klub történetének első bajnoki címét (így is lett), ám amit a tolna megyei csapat produkált, arra talán az őspaksiak sem számítottak. A második hely (és Liga kupa-győzelem), az ezzel járó nemzetközi kupaszereplés elismerést váltott ki a szakmában, tiszteletet parancsolt az ellenfelek körében. Ma már nem csak a Videotont, hanem a Paksot is sikk legyőzni, ha pedig egymás ellen játszanak, azt a semleges szurkolók is fokozott érdeklődéssel várják és figyelik.
Vasárnap a Sóstói Stadionban megtörténik a nagy találkozás, ám hogy a csapatok miként jutottak el idáig, arra érdemes néhány gondolat erejéig kitérni, már csak azért is, mert a Videoton és a Paks rangadóig vezető útja szöges ellentéte egymásnak.

OTP Bank Liga 2. forduló
Videoton–MVM Paks
Székesfehérvár, 07.24., vasárnap, 16.00 (M1)
Vezeti: Berger József (Lémon O., Forgács A.)
Hathárom-tipp: x
A fehérváriak új edzővel és alaposan átalakított kerettel vágtak neki az új szezonnak, míg ellenfelüknél szinte semmi nem változott. A Videoton elbukott az első BL-selejtezőjén, míg a Paks veretlenül jutott túl az Európa Liga-selejtező második körén. Paulo Sousa csapata elhalasztotta az első bajnokiját, Kis Károly együttese lejátszotta, és megnyerte azt. A fentiek tükrében nem kétséges, melyik gárda érkezik felkészültebben, motiváltabban, nagyobb önbizalommal a rangadóra, ráadásul a paksiakat az idegen pálya hátránya sem feszélyezheti, hiszen mindkét kupameccsüket Fehérváron játszották, ha úgy tetszik, Sóstó lett a második otthonuk. Tovább növeli esélyüket, hogy legutóbb három hónapja kaptak ki, az április 23-i Honvéd elleni vereség óta sem bajnoki, sem kupa, sem felkészülési mérkőzésen nem szenvedtek vereséget.

S hogy mi szól a Videoton mellett? A bajnoki cím. Ez persze így kevés a győzelemhez, de ha hozzátesszük, hogy – és ezt nyilván a paksiak is elismerik – Paulo Sousa dolgozhat a legerősebb és legértékesebb játékosállománnyal valamint a két csapat eddigi öt fehérvári bajnokijából négy hazai győzelem és egy döntetlen született, továbbá a szurkolói támogatás is többezres különbséget mutat, akkor minimum helyreáll a mérleg. Hogy aztán merre billen, billen-e egyáltalán egyik vagy másik csapat javára, az vasárnap délután kiderül.

A két edző a fentieknek megfelelően óvatosan, az ellenfelet is dicsérve nyilatkozott az esélyekről.  

"A srácok már teljes gőzzel a Paks elleni mérkőzésre koncentrálnak – fogalmazott Paulo Sousa a Videoton honlapján. - Szerda éjfélig volt lehetőségük a Bajnokok Ligájáról beszélgetni, csütörtök reggeltől azonban nem téma ez nálunk. Sok kritika érte az elmúlt napokban a csapat védelmét, de én nem értékelem külön a csapatrészeket. Ha gólt kapunk, azt nem a kapus kapja, vagy nem a védelem kapja, hanem a csapat. Ugyanez igaz akkor is, ha gólt lövünk. Azt is a csapat szerzi. Először is szeretnék gratulálni a Paksnak a továbbjutáshoz. A remek nemzetközi szereplésük jót tesz a magyar labdarúgás hírének. Számunkra is előnyös, hogy a hazai bajnokságban olyan csapatok ellen is játszhatunk, akik jól helytállnak a nemzetközi porondon. Ez lesz az a mérkőzés, ahol a hazai pálya előnye eltűnik, hiszen a Paks ebben a szezonban ugyanannyi mérkőzést játszott a Sóstói Stadionban, mint mi. A különbséget a szurkolótábor jelentheti. Fontos, hogy ismét remek legyen a hangulat. Szerdán is nagy szerepe volt a szurkolóknak a győzelmünkben. Ahogy korábban már többször mondtam, csak győzelemben tudok gondolkodni, ahogy a csapatom is."

A portugál tréner külön kitért a keret legújabb légiósára, Evandróra, aki egyben honfitársa is. Az edző annyit jegyzett meg róla, hogy ,,az ő stílusához és adottságaihoz hasonló támadó nincs a keretben, és ezt a csapat javára kell fordítani”.

"A Videoton nagyszerű csapat, és egyértelműen a bajnoki cím megvédése a célja – mondta Kis Károly a paksifc.hu előzetesében. - Remek játékosállománnyal rendelkezik, ebből következően ismét nehéz feladat előtt állunk. Az elmúlt szezonban remek meccseket játszottunk, bízom benne, hogy ez most is így lesz. Döntő lehet majd, hogy hogyan sikerült a regenerálódásunk."

Forma-index (az előző öt mérkőzés alapján)
Videoton-Paks
ellenfél eredmény pontszám
Videoton
Banská Bystrica 3-1 2
Gloria Bistrita 2-0
2
Kecskemét 1-0
1.,5
Sturm Graz 0-2
0
Sturm Graz 3-2
3
Aktuális forma-index* 1,7
Paks
Santa Coloma 1-0 3
Santa Coloma 4-0
2,5
Tromsö 1-1
1,25
Kecskemét
3-2
2
Tromsö 3-0 3
Aktuális forma-index* 2,35

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

*Megpróbáljuk számszerűsíteni, melyik csapat milyen formában várja az aktuális bajnoki mérkőzését. Az értékelésnél mindig a legutóbbi öt találkozót vesszük figyelembe, a különböző meccseket más-más nehézségi fokozatba soroltuk. A győzelemért kétszer annyi pontszám jár, mint a döntetlenért, ha ezt tétmérkőzésen vendégként éri el a csapat, azt 0,5 illetve 0,25 ponttal jutalmazzuk. Az átlagolás után (az öt meccs összpontszámát elosztjuk öttel) a végeredmény megmutatja az adott együttes aktuális formáját. A tévedés jogát természetesen fenntartjuk, hiszen bármikor történhet meglepetés. De hát, ettől (is) izgalmas a játék.

Pontozási rendszer
A legutóbbi öt mérkőzésen elért győzelmekért (és döntetlenekért) kapható pontok
Bajnokok Ligája 3,0 (1,50)
Európa Liga 2,5 (1,25)
NB I 2,0 (1,00)
Magyar Kupa 2,0 (1,00)
Egyéb nemzetközi 2,0 (1,00)
Szuperkupa 1,5 (0,75)
Ligakupa 1,0 (0,50)
Egyéb hazai 1,0 (0,50)