NB I előzetes

A Vasas építkezik, a Pécs reménykedik

  • Göbölyös János

Az OTP Bank Liga 2. fordulója szombaton négy mérkőzéssel folytatódik. A múlt héten a Haladás elleni győzelemmel bemutatkozó újonc Pécsi MFC a Debrecenben súlyos vereséget szenvedett Vasas otthonába látogat.

Miközben már mindenki Tottiékat várja, a Fáy utcai öltözőben még nem téma az augusztus 3-ai gálameccs. Hogy is lehetne az, amikor a csapat épphogy kiheverte a debreceni sorozatot, és máris itt van a következő ellenfél a Pécs, majd egy hét múlva a Kispest. E két mérkőzésen kellene olyan játékkal előrukkolni, és főleg olyan eredményt elérni, amely után a Vasas az alkalomhoz, a centenáriumhoz illő formában fogadhatja a Romát. Nincs könnyű helyzetben Komjáti András, a DVSC ellen világosan látszott, hogy csapata félkész állapotban van, még akkor is, ha a debreceni gólokat egyéni hibák előzték meg. Tudja ezt a vezetőség is, ezért a héten bővült a keret, a szlovák kapus, Lubos Ilizi szerződtetése már tény, az exfehérvári Farkas Balázs és a volt újpesti Simek Péter leigazolását pedig csak papírmunka előzi meg. Kell is a rutin, mert bár a pécsiek még csak ízlelgetik az élvonal légkörét, azzal, hogy ,,megkóstolták” a Haladást, minden bizonnyal az étvágyuk is megnőtt. 

Komjáti András a Vasas labdarúgócsapatanának edzésén

OTP Bank Liga
Vasas-Híd - Pécsi MFC
Illovszky-stadion, 07.23., szombat, 17.30 (Sport1)
Vezeti: Radványi Ádám (Demeter J., Márkus T.)
Hathárom-tipp: x

"Nagy hiba lenne egy kézlegyintéssel elintézni a Pécset, csak azért, mert újonc" – jegyezte meg Komjáti András a Vasas honlapján adott interjúban. - "Nyilván nem véletlenül került fel az első osztályba, amit az is alátámaszt, hogy az első fordulóban legyőzte a Szombathely gárdáját. Pécsett is meglehetősen nagy változások történtek a keretben, így érdekes mérkőzésre számítok. Illetve arra, hogy a lefújás után mi örülhetünk, mert hazai környezetben igazán csak a három ponttal lennék elégedett. 

A hétfői edzés előtt megtartottuk a szokásos értékelést, ahol elmondtam, hogy kinek mit kellett volna játszania Debrecenben, és bízom abban, hogy ettől rend lesz a fejekben a PMFC ellen. Egyébként a szokásos edzésmunkát végeztük el a héten, és ezen azért sem változtattam, mert nem a csapat szintjén rontottunk a múlt héten, hanem súlyos egyéni hibákból kaptuk a gólokat. Ezen mindenképpen javítanunk kell."

A Vasas egyébként kedden a Maccabi Netanya ellen próbált sikerélményt szerezni, ám ez csak részben valósult meg. A hétközi edzőmeccsen az izraeliek nyertek 2-1-re, Komjáti viszont néhány olyan információval lett gazdagabb, ami segíthet neki a csapatépítésben. Hogy aztán ennek már szombaton is lesznek-e látható jelei, az a PMFC-n is múlik.

"A Vasas sötét ló, nem tudjuk milyen arcát mutatja" – fogalmazott Mészáros Ferenc a pécsiek vezetőedzője a mérkőzést megelőző sajtótájékoztatón. - "Sok igazolás volt náluk, így nehéz megmondani milyen összeállításban lépnek ellenünk pályára. Motiváltak lesznek, de mi is! Pontokért utazunk a fővárosba!"

Forma-index (az előző öt mérkőzés alapján)
Vasas-Pécs
ellenfél eredmény pontszám
VASAS
Újpest 0-1 0
MFK Ruzomberok 1-1 1
FC Trenkwalder Admira 0-3 0
Debrecen 2-5 0
Maccabi Netanya 1-2 0
Aktuális forma-index* 0,2
PÉCS
HIT Gorica 1-0 2
Cibalia Vinkovci 1-1 1
NK Zadar 1-0 2
Gloria Bistrita 0-1 0
Haladás 1-0 2
Aktuális forma-index* 1,4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

*Megpróbáljuk számszerűsíteni, melyik csapat milyen formában várja az aktuális bajnoki mérkőzését. Az értékelésnél mindig a legutóbbi öt találkozót vesszük figyelembe, a különböző meccseket más-más nehézségi fokozatba soroltuk. A győzelemért kétszer annyi pontszám jár, mint a döntetlenért, ha ezt tétmérkőzésen vendégként éri el a csapat, azt 0,5 illetve 0,25 ponttal jutalmazzuk. Az átlagolás után (az öt meccs összpontszámát elosztjuk öttel) a végeredmény megmutatja az adott együttes aktuális formáját. A tévedés jogát természetesen fenntartjuk, hiszen bármikor történhet meglepetés. De hát, ettől (is) izgalmas a játék.

Pontozási rendszer
A legutóbbi öt mérkőzésen elért győzelmekért (és döntetlenekért) kapható pontok
Bajnokok Ligája 3,0 (1,50)
Európa Liga 2,5 (1,25)
NB I 2,0 (1,00)
Magyar Kupa 2,0 (1,00)
Egyéb nemzetközi 2,0 (1,00)
Szuperkupa 1,5 (0,75)
Ligakupa 1,0 (0,50)
Egyéb hazai 1,0 (0,50)