NB I előzetes

A Siófok késett, a Pápa erősített

  • Göbölyös János

Az OTP Bank Liga 2. fordulója szombaton négy mérkőzéssel folytatódik. A Pápa szezonnyitója remekül sikerült, az Újpesten szerzett három pont megfelelő alap lehet az újabb győzelemhez. A Lombard azt a Siófokot fogadja, amelyik kényszerű késéssel kezdi a szezont, a Videoton elleni mérkőzését ugyanis a fehérváriak kérésére elhalasztották.

A látszat csal. Miközben a Pápa sorra kapta a nagyobbnál-nagyobb pofonokat a felkészülési mérkőzéseken, sokan úgy gondolták, a rajtra romokban hever majd a játékosok önbizalma, és Újpesten is kapitulál a Lombard. Aztán épp az ellenkezője történt, az együttes úgy nyert a Szusza Ferenc Stadionban, hogy közben ziccereket hagyott ki.

Az Újpest és a Pápa játékosa küzdenek a labdáért a két csapat bajnoki mérkőzésén az OTP Bank Liga első fordulójában 2011 júliusában

A jól felépített csapatjátékot a találkozót a helyszínen megtekintő Egervári Sándor szövetségi kapitány is dicsérte, de ami ennél is fontosabb, az ,,örök elégedetlen” Véber Györgynek is tetszett a produkció. Megérte tehát erős ellenfelekkel lekötni a tesztmeccseket, a folytatásban pedig akár fokozhatják is a tempót a pápaiak. Egyrészt bemutatkozhatnak saját közönségük előtt, az élvonalbeli tagságát nagy nehézségek árán megőrző Siófok lesz az ellenfél, ráadásul egy válogatott játékos is beszállhat a győztesek közé. Sander Puri szerződtetését a héten lepapírozta a Lombard, így Lovrencsics Gergő és Ferenczi István mellett az észt csatár is helyet kaphat a támadósorban.

OTP Bank Liga, 2. forduló
Lombard Pápa-BFC Siófok
Perutz-stadion, 07.23., szombat, 19.00
Vezeti: Takács János (Kelemen A., Bozó Z.)
Hathárom-tipp: 1

A Siófok számára kissé vontatottan indul a bajnokság, hiszen át kellett írni a programot. A Videoton a BL-selejtezői miatt pihenőt kért és kapott az MLSZ-től, ezért Horváth Károly egy műsoron kívüli gyakorlómeccsel próbálta formában tartani csapatát. Ha már nem játszhatott a ,,nagy Vidivel”, úgy gondolta, jó lesz neki a ,,kicsi” is, és bár minimális különbséggel, de nyert.

Szüksége is van a Siófoknak a sikerélményre, hiszen a zavartalan működés érdekében néhány alapemberétől kellett megválnia a nyáron, a legérzékenyebb veszteséget minden bizonnyal Honma Kazuo és Délzceg Gergely eladása jelenti. Sowunmi Thomas visszatérése ugyanakkor adhat némi reményt a jó rajtra, a pontszerzés – a Pápa múlt heti teljesítményének tükrében – mindenképpen ebbe a kategóriába tartozik. Horváth Károly mindenesetre úgy fogalmazott, hogy már nagyon várják az első bajnoki mérkőzést, annak ellenére, hogy a keretben történt változások miatt félig-meddig ismeretlenné vált a csapata. Ennek aztán vannak előnyei és hátrányai, a szakmai igazgató szerint előbbit maguk a siófokiak, utóbbit pedig az ellenfelek, elsőként a pápaiak fogják tapasztalni.

Forma-index (az előző öt mérkőzés alapján)
Pápa-Siófok
  ellenfél eredmény pontszám
PÁPA      
  Slovan Bratislava 0-5 0
  Gaz Metan Medias 1-3 0
  FCM Targu Mures 0-2 0
  Levszki Szófia 0-4 0
  Újpest 1-0 2,5
Aktuális forma-index*     0,5
SIÓFOK      
  Zlaté Moravce 1-6 0
  NK Maribor 0-3 0
  HIT Gorica 1-0 2
  Gloria Bistrita 3-2 2
  Videoton II. 1-0 1
Aktuális forma-index*     1,0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

*Megpróbáljuk számszerűsíteni, melyik csapat milyen formában várja az aktuális bajnoki mérkőzését. Az értékelésnél mindig a legutóbbi öt találkozót vesszük figyelembe, a különböző meccseket más-más nehézségi fokozatba soroltuk. A győzelemért kétszer annyi pontszám jár, mint a döntetlenért, ha ezt tétmérkőzésen vendégként éri el a csapat, azt 0,5 illetve 0,25 ponttal jutalmazzuk. Az átlagolás után (az öt meccs összpontszámát elosztjuk öttel) a végeredmény megmutatja az adott együttes aktuális formáját. A tévedés jogát természetesen fenntartjuk, hiszen bármikor történhet meglepetés. De hát, ettől (is) izgalmas a játék.

Pontozási rendszer
A legutóbbi öt mérkőzésen elért győzelmekért (és döntetlenekért) kapható pontok
Bajnokok Ligája 3,0 (1,50)
Európa Liga 2,5 (1,25)
NB I 2,0 (1,00)
Magyar Kupa 2,0 (1,00)
Egyéb nemzetközi 2,0 (1,00)
Szuperkupa 1,5 (0,75)
Ligakupa 1,0 (0,50)
Egyéb hazai 1,0 (0,50)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotó: ujpestfc.hu