Vizes vb

Kínai siker női toronyugrásban

  • VNA

Nem született meglepetés a sanghaji vizes világbajnokság női toronyugró versenyszámában, ahol Chen Ruolin révén újra a házigazdák győztek.

Hétből hét. Így állunk a vizes világbajnokság műugró versenyeit tekintve, ha a megrendezett versenyszámokat és a rendező kínaiak által megnyert aranyérmeket vesszük alapul. A szerdai selejtező és középdöntő után már lehetett sejteni, hogy női toronyugrásban is kínai siker születik. Az eddigi teljesítmény alapján viszont az volt várható, hogy a mindössze 15 esztendős Hu Yadan  nyeri meg a számot, aki azonban a fináléban alaposan elrontotta negyedik sorozatos ugrását. Hiába kapott aztán a parádés utolsó ugrására öt darab tízest is, végül csak a második helyen végzett. A világbajnoki címet így honfitársa, Chen Ruolin szerezte meg, aki két éve Rómában és négy éve Melbourne-ben már ezüstérmes volt ebben a számban, most viszont 2008-as olimpiai bajnoki címe után végre világbajnok is lett toronyugrásban.

A bronzérmet a világbajnoki címvédő mexikói Paola Espinosa szerezte meg, aki az utolsó sorozatban tudta alig másfél ponttal megelőzni a remek döntő produkáló kanadai Meaghan Benfeito-t. Női toronyugrásban évek óta tart az európai versenyzők visszaesése, a mostani tizenkettes döntőben is csupán négy európai ugró szerepelt, közülük a 2006-os Európa-bajnok Julia Porkopcsuk végzett a legjobb helyen, aki azonban több mint hatvan pontos hátránnyal csak a hatodik helyen zárt. A szám szerdai selejtezőjében Kormos Villő a 29. helyet szerezte meg.

Női toronyugrás - végeredmény:
1. Chen Ruolin (kínai) 405,30 pont
2. Hu Yadan (kínai) 394,00 pont
3. Paola Espinosa (mexikói) 377,15 pont
4. Meaghan Benfeito (kanadai) 375,50 pont
5. Pandelela Rinong (maláj) 355,85 pont
6. Julia Prokopcsuk (ukrán) 340,15 pont