NHL

Peter DeBoer a New Jersey Devils új vezetőedzője

Bár a New Jersey Devils előző vezetőedzője, Jacques Lemaire a csapat utolsó alapszakasz meccsét követően bejelentette visszavonulását, a Devils mégis csak bő három hónappal később nevezte ki utódját, a Floridából menesztett Peter DeBoert. A keddi sajtótájékoztatón jelentette be a csapat menedzsere, Lou Lamoriello Deboer kinevezését, akivel előreláthatólag hosszútávra tervez a Devils, bár ez a pozíció a 2004/2005-ös elmaradt szezon óta igen csak instabil alapokon áll, hiszen az elmúlt hat szezonban hét vezetőedző dirigálta a newarki Ördögöket, ez időszak alatt Lamoriello és Lemaire kétszer is betöltötték ezt a posztot.

Peter DeBoer a New Jersey Devils NHL-csapatának vezetőedzője
A 43 éves DeBoer az elmúlt három esztendőben a Florida Panthers edzői posztját töltötte be. 2008-ban, NHL-es debütálásának évében az egyik legkeresettebb újonc vezetőedző volt. A junior ligákban csapatait jelentős eredményekre vezette, az alapszakaszbeli mérkőzések több mint kétharmadát mindig megnyerte az adott együttesével, azonban a Floridában nem tudta ezt a képességét kamatoztatni, igaz első évében 93 pontot szerzett a Panthers, és csak rosszabb mutatójuk miatt nem kerültek be a rájátszásba. A következő két esztendőt lejtmenet jellemezte, aminek az lett a vége, hogy a Panthers menesztette DeBoert, miután a csapat zsinórban tizedszer maradt le a rájátszásról. Lamoriello így jellemezte újdonsült vezetőedzőjét:

Peter DeBoer pályafutását szorosan figyelemmel követtem az elmúlt két évtizedben junior, nemzetközi és professzionális szinteken egyaránt. Csapatai mindig jól felkészültek és fegyelmezettek voltak, miközben kihozta a maximumot játékosaiból minden este. Örömmel tölt el, hogy a jövőben vele dolgozhatok.”

Lamoriellónak így már csak egyetlen dolga maradt hátra az idei nyárra, mégpedig Zach Parisé szerződésének meghosszabbítása. A saját nevelésű Devils-sztár idén korlátozott szabadügynöki státusznak örvend, és hogy a többi klub ne tehessen rá kompenzáció ellenértékében ajánlatot, Lou Lamoriello még időben kifejezte szándékát arra, hogy döntőbíróhoz fordul Parisé új szerződését illetően. A döntőbírók a korlátozott ügynököknek egy egyéves szerződést tudnak megállapítani, melyet az adott csapat elfogadhat, vagy nem - utóbbi esetében a korlátozott szabadügynök rögtön kikerül a szabadügynök piacra, és már bárki licitálhat rá, anélkül, hogy az előző együttesét draftjogokkal kellene kompenzálnia. A döntőbírói meghallgatás előtt azonban a csapat menedzsere és a játékos bármikor megállapodhat, és a hírek szerint mindkét fél hosszútávú szerződésen gondolkozik.

Hogy milyen kontraktust kap majd Parisé, arra jó példa lehet Steven Stamkos újdonsült kontraktusa, melyet szinte egy időben kötöttek meg DeBoer kinevezésével a Tampa Bay vezetői. A Tampa Bay egyik legértékesebb csatárja újabb 5 évre kötelezte el magát a 2004-es Stanley-kupa bajnokhoz. A fizetési sapkába átlagban évi 7.5 millióval fog beszámítani a szolgálata, ugyanakkor az első négy évben évi 8 millió dollár üti majd a 21 éves kanadai csatár markát, míg az utolsó évben „mindösszesen” 5.5 millió.

Stamkos az elmúlt két esztendőt kihagyott meccs nélkül játszotta végig, és ő lőtte ez idő alatt a legtöbb gólt is, szám szerint 96-ot. Fiatal kora ellenére máris több klubrekordot tarthat magáénak: ő volt a Lightning történetének leggyorsabb játékosa, aki elérte a 40 gólt egy szezonban - Stamkosnak 54 mérkőzés alatt sikerült ez. Emellett a szezon során 8 győztes gól fűződött a nevéhez, ami szintén klubrekord.