Kézilabda

Magyarország a második helyre jött fel a női rangsorban

  • VNA

Megváltozik az európai kézilabda kupák lebonyolítási rendszere a 2012/13-as évtől kezdve. A magyar hölgyek a második helyre jöttek fel a rangsorban, így kedvezőbb helyzetbe kerültek.

Az Európai Kézilabda Szövetség Végrehajtó Bizottságának 2011. áprilisi döntése értelmében a most következő utáni, tehát a 2012/13-as szezontól megszűnik a férfi EHF Kupa és a férfi Kupagyőztesek Kupája. A Bajnokok Ligája, valamint a Challenge Kupa mellett Európa Kupa versenysorozat kerül megrendezésre. Ennek következtében változik az egyes országok képviseletében az európai kupákban indulási jogot szerző csapatok száma. Azt, hogy melyik kupában mely ország hány csapatot szerepeltethet, továbbra is az országok közötti rangsor határozza meg, mely az előző három idény (2010/11, 2009/10, 2008/09) eredményeit összesíti. Miután Magyarország a 3. és a 6. hely között, konkrétan az 5. helyen áll a férfi klubcsapatok eredményei alapján összeállított rangsorban, a 2012/13-as idényben 4 magyar csapat indulhat az európai kupákban az alábbi felosztás szerint: Bajnokok Ligája: 2; új Európa Kupa: 2; Challenge Kupa: 0 csapat. Öt csapatot mindössze a rangsor első két helyezettje, Németország és Spanyolország indíthat, három-három BL-résztvevővel.

A női európai kupasorozatok lebonyolítási rendszerében nem lesz változás a 2012/13-as idényben. Örvendetes azonban, hogy az előző három idény összesített eredményei alapján a női rangsorban Magyarország a második helyre lépett előre, mindössze Dánia előzi meg, illetve közvetlenül Norvégia, Spanyolország, Románia, Németország és Oroszország követi.
Magyarország ennek megfelelően – mint a rangsor első hét helyezettjének mindegyike – továbbra is a maximális öt csapatot indíthatja, kettőt-kettőt a Bajnokok Ligájában és az EHF Kupában, egyet pedig a Kupagyőztesek Európa Kupájában. (A hetedik helynél lejjebb rangsorolt országok indíthatnak csapatokat a negyedik számú sorozatban, a Challenge Kupában.)