Férfi kézilabda

Dr. Czina szerint minden sportklub nehéz anyagi helyzetben van

Az előző két idényben a Ferencvárosban szereplő dr. Czina József a Pick Szegedben folytatja pályafutását, és új csapatának honlapja ennek apropóján készített vele inderjút. A játékos szerint a csapat lelkesen készül az új szezonra, a BL-csoportkörben nagyon jó teljesítmény kell a továbbjutáshoz, és ahogy eddig, ezután is szeretne dolgozni a kézilabdázás mellett.

Dr. Czina kezdésként elmondta, hogy a nyár eddigi része számára nem elsősorban a pihenésről szólt, de azért megpróbált megfelelően regenerálódni a felkészülés kezdete előtt. Véleménye szerint a múlt héten elkezdett edzéseket nagyon megnehezíti az épp akkor beállt kánikula, de ettől függetlenül jónak tartja a szegedi játékosok hozzáállását.

"Nagyon jók a benyomásaim a csapattársakról. Félig-meddig ismertem a játékosokat, korábban vagy csapattársként, vagy ellenfélként találkoztam velük rendszeresen. Fiatal a társaság, szimpatikusak és mindenki lelkesen végzi a munkát. Ahogy a külföldiek is nagyon jó hozzáállású játékosoknak tűnnek, pozitív kisugárzással. Szerintem nem lesz gondjuk a beilleszkedéssel" - mondta az átlövő.

A Szeged a Bajnokok Ligája csoportkörében szinte csupa sztárcsapattal, a francia Montpellier-vel, a német Kiellel, a dán Köbenhavnnal és az Ademár Leónnal találkozik majd. Tatai Péter korábban arról nyilatkozott, hogy örül az erős ellenfeleknek, és Czina József sem fél tőlük. "Nem mi vagyunk a favoritok. A legnagyobb lövőkkel találkozunk, akik kombinatív játékot játszanak és jól is védekeznek, de azért nem kell megijedni tőlük. Rangos csapatok ellen küzdünk majd, de nagyon jó teljesítménnyel és egy kis szerencsével elérhető a továbbjutás" - mondta a játékos.

Arra is kitért, hogy miért szerepelt már sok csapatban korábban, és miért nem tudott megragadni egy helyen. Szerinte ennek legtöbbször a klubok nehéz anyagi helyzete, néha pedig a sérülései voltak az okai.

"Orosházán a főszponzor tönkrement, és nem is indultak utána az NB I-ben. Ez után a Csömör következett, majd a Szeged, mely nagy előrelépés volt, de sajnos a gerincproblémáim miatt kényszerből visszatértem Csömörre fél évre. Ott is anyagi problémák merültek fel, így Békésre igazoltam. A Békés egy kis csapat volt, és ott nagyon jól éreztem magam. Szászhalombattán is játszottam, ott a Mol kiszállása okozott problémákat, Gyöngyösön kétszer is eltört a kezem, a csapat pedig tavaszra szétesett, így sérülten távoztam. A Fradi a 2. évre egy komoly erőkből álló csapattá vált és 2-3 jó igazolással akár a dobogón is végezhettünk volna, de itt is anyagi problémák szóltak közbe, és aki mozdulni tudott, eligazolt. Majdnem mindenütt jól éreztem magam, de a csapatok pénzügyi problémái miatt sokszor kellet váltanom, a váltásokat nem a személyemmel kapcsolatos problémák okozták. Sajnos ilyen a magyar sport helyzete, minden sportágban anyagi bizonytalanság van" - vélekedett.

Érdekes dr. Czina Józseffel kapcsolatban, hogy nemcsak megszerezte jogi végzettségét, de aktívan dolgozik is a szakmájában a kézilabdázás mellett, és ezt a továbbiakban is folytatni szeretné.

"Amikor a Fradiban játszottam, napi 8 órában közbeszerzéssel foglalkoztam. A felkészülést végigcsináltam, aztán pedig dolgoztam és kézilabdáztam is. Nem mondom, hogy egyszerű volt, de végül mind a vezetők, mind az edzők maximálisan elégedettek voltak velem. Itt is szeretnék dolgozni, és ezt a vezetőség tudta, így igazoltak le. Mindenképp el szeretném végezni azt, amit Skala (Skaliczki László vezetőedző - a szerk.) kiszab nekem, nem az edzések rovására szeretnék dolgozni. A kézilabda lesz az első, ez nem is lehet másképp, mert a klub nívója ezt megköveteli. Ettől függetlenül a civil karrierem sem szeretném elhanyagolni" - vélekedett erről az átlövő.