Copa América

Uruguay büntetőkkel verte ki a házigazda Argentínát

Peru után másodikként Uruguay válogatottja jutott a Copa América elődöntőjébe, miután a negyeddöntőben tizenegyespárbajban jobbnak bizonyult a házigazda Argentínánál. Az 1-1-re végződött rendes játékidő és hosszabbítás után az Albicelestes tagjai közül Carlos Tévez rontott büntetőt, míg a másik oldalon senki sem hibázott.

Argentin bánat, a házigazdák már a negyeddöntőebn búcsúztak

Uruguay már az 5. percben vezetéshez jutott Pérez révén: egy szabadrúgás után Mártín Cáceres csúsztatott, Pérez résen volt, közelről a hálóba passzolt (0-1). Negyedórát sem kellett várni az egyenlítésre, a 18. percben egy kontra végén Lionel Messi jobbról befelé cselezgetett, majd továbbított a védőjétől ellépő Higuaínnak, aki tíz méterről fejelt a hálóba (1-1).

A félidő hátralévő részében született mindkét oldalon érvénytelen lesgól, de a mérkőzés sajnos nem a játékról, hanem a szabálytalanságokról szólt, amiben az uruguayiak jártak az élen, a szenvedő fél pedig legtöbbször Messi volt. A gólszerző Pérez a 38. percben megszerezte második sárga lapját, mehetett zuhanyozni, korán nehéz helyzetbe sodorva társait.

A második felvonásban a megfogyatkozott uruguayiak védekezésre rendezkedtek be, míg az argentinok döntésre vitték volna a továbbjutást, de kevés gólhelyzetet tudtak kialakítani. A hajrában Muslera védett nagyot Higuaín lövésénél, rögtön utána a kontratámadás végén Pereira előtt volt nagy lehetőség, Javier Pastore tisztázott előtte.

A 83. percben Mascherano is kipontozódott második sárgájával, létszámban is egalizáltak az argentinok. A 90. percben Muslera mutatott be ismét egy bravúrt Tévez szabadrúgásánál, más érdemi már nem történt, jöhetett a hosszabbítás.

A ráadásban kissé magához tért a közel egy órán át hátrányban futballozó Uruguay, de nem tudtak gólt szerezni, ahogyan az Albicelestes sem, pedig közelebb jártak hozzá, de rendre hiba csúszott a befejezésekbe, vagy Muslerán nem tudtak kifogni. Következett a büntetőpárbaj, uruguayi részről Forlán, Suárez, Scotti és Gargano sem hibázott, a másik oldalon Messi, Burdisso, Pastore és Higuaín is belőtte. De a harmadik sorozatban Tévez rontott, míg az utolsó, ötödik büntetőt Cáceres bevarrta. Uruguay kiverte a házigazda Argentínát, a fináléért Peruval mérkőzik.

"Argentínát mindig roppant nehéz legyőzni, most sikerült, hát persze, hogy rendkívül boldog vagyok" - summázta érzéseit Oscar Tabarez, az "uruk" szövetségi kapitánya.

Copa América
Negyeddöntő
Argentína-Uruguay 1-1, tizenegyesekkel 4-5
Argentína: Romero - Zabaleta, Burdisso, G. Milito, Zanetti - Gago (Biglia, 96.), Mascherano - Di María (Pastore, 72), Messi, Agüero (Tévez, 83.), Higuaín. Szövetségi kapitány: Sergio Batista
Uruguay: Muslera - M. Pereira, Lugano, Victorino (Scotti, 19.), Cáceres - Pérez, Ríos (Eguren, 109.), González, Á. Pereira (Gargano, 109.) - Forlán, Suárez. Szövetségi kapitány: Oscar Tabárez.
Gólszerző: Higuaín (18.), illetve. Pérez (5.)
Piros lap: Mascherano 86., ill. Pérez 38.