Vívó Eb

Szilágyi bronzérmet szerzett

  • MTI

Bronzérmet nyert Szilágyi Áron a sheffieldi vívó Európa-bajnokságon, ezzel megszerezte élete felnőtt világverseny-érmét.

A csapatban 2007-ben világbajnok, 2009-ben vb-bronzérmes magyar kardozó magabiztosan menetelt az elődöntőig: a csoportküzdelmek során hat győzelmet aratott, majd a főtáblán, az ukrán Andrij Jagodkát, a francia Nicolas Lopezt és az athéni nyári játékok aranyérmesét, az olasz Aldo Montanót búcsúztatva jutott el a legjobb négy közé, ahol egy tussal kikapott a francia Bolade Apithytől. Az idén áprilisban, Athénban Világlupa-versenyt nyert Szilágyi nagy előnyre tett szert az utolsó asszójában, 10-4-re, majd 11-5-re is vezetett, ezután azonban elbizonytalanodott, ellenfele pedig élt a lehetőséggel, és 13-13-nál utolérte, majd 14-14-nél a győztes tust is bevitte.

 "Ez az első egyéni világversenyes érmem, ennek nagyon örülök, annak viszont nem, hogy ez csak bronz lett. Olyan ellenfelem volt az elődöntőben, akit általában meg szoktam verni, sőt, még sosem kaptam ki tőle. Most is jól sikerült az asszó eleje, jócskán vezettem, azután viszont megtalálta az ellenszert, egy nagyon agresszív, támadó vívással bedarált" - nyilatkozott Szilágyi.


Nemcsik Zsolt a 18., Decsi Tamás a 26., Lontay Balázs pedig a 44. helyen végzett a szombati versenyben. Az olimpiai, világ- és Európa-bajnoki ezüstérmes Nemcsik Szilágyihoz hasonlóan a 32 között kezdett a kieséses szakaszban, de ott kikapott a román Florin Zalomirtól. Decsinek és Lontaynak már a 64 között is pástra kellett lépnie, előbbi ment egy kört, aztán vereséget szenvedett a 2009-ben világbajnoki ezüstérmes román Rares Dumitrescutól, míg utóbbi nem nyert asszót a főtáblán.

Vívó Eb, Sheffield
A magyarok eredményei
a 64 között:
Decsi Tamás-Fernando Caseres (spanyol) 15-8
Giampero Pastore (olasz)-Lontay Balázs 15-10
a 32 között:
Szilágyi Áron-Andrij Jagodka (ukrán) 15-13
Rares Dumitrescu (román)-Decsi Tamás 15-10
Florin Zalomir (román)-Nemcsik Zsolt 15-10
a 16 között:
Szilágyi-Nicolas Lopez (francia) 15-11
a negyeddöntőben:
Max Hartung (német)-Aliakszandr Bujkevics (fehérorosz) 15-10
Alekszej Jakimenko (orosz)-Nicolas Limbach (német) 15-14
Szilágyi-Aldo Montano (olasz) 15-14
Bolade Apithy (francia)-Zalomir 15-13
az elődöntőben:
Jakimenko-Hartung 15-10
Apithy-Szilágyi 15-14