Úszás

Remek magyar szereplés a junior uszonyos- és búvárúszó Eb-n

  • MTI
Címkék:

Négy arany-, öt ezüst- és egy bronzérmet szerzett a magyar válogatott a 13. junior uszonyos- és búvárúszó Európa-bajnokság első felében, amelyet a miskolci Kemény Dénes Városi Sportuszodában bonyolítottak le szerdától péntekig.

A 17 nemzet képviselőit felvonultató eseményen hazai részről a legjobban a 17 éves kaposvári Dudás Dániel teljesített, hiszen szerdán a 100 m-es uszonyos gyorsúszásban junior világcsúccsal utasította maga mögé a mezőnyt, majd másnap 50 m-en sem talált legyőzőre, ráadásként pedig 200 m-en ezüstöt szerzett a zárónapon.
   
A lányok közül a debreceni Senánszky Petra volt a legjobb az Eb-n: az első két napon szerzett három ezüstérem mellé a zárónapon fő számában, a 200 m-es uszonyos gyorsúszásban szenzációs felnőtt világcsúccsal (1:45.44 p) begyűjtötte az aranyat is. Kosina Gergő ugyanebben a versenyszámban új magyar rekorddal és egyben junior világcsúccsal (1:40.00) lett első.
   
A magyar csapat negyedikként zárt az éremtáblázaton.
   
Csütörtökön Balogh Gábor miniszterelnöki tanácsadó és Szabó Brigitta, a Miskolci Sportiskola ügyvezető igazgatója emléktáblát avatott fel az uszodában, és emlékplakettel jutalmazta az első külföldi (Olga Korenyevszkaja, orosz) és hazai (Dudás Dániel) sportolót, aki világcsúcsot ért el a létesítményben.
   
Az esemény szombaton folytatódik Nyékládházán a hosszútávúszók viadalaival.

A magyar érmesek
Dudás Dániel 50, 100 m uszonyos gyorsúszás (arany), 200 m uszonyos gyorsúszás (ezüst)
Senánszky Petra 200 m uszonyos gyorsúszás (arany), 50, 100 m uszonyos gyorsúszás, 4x200 m váltó (ezüst)
Kosina Gergő 200 m uszonyos gyorsúszás (arany), 100 m uszonyos gyorsúszás (bronz)
Senánszky Petra, Senánszky Flóra, Stier Lilla, Kanizsai Lilla 4x200 m váltó (ezüst)
Stier Lilla 200 m uszonyos gyorsúszás (ezüst)