Úszó-vb

Több érem is benne van a pakliban - Jakabos Zsuzsanna

  • hatharom.hu

Szombaton Sanghaj városában kezdetét veszi a XIV. FINA úszó-világbajnokság. A magyar úszóválogatott a 2009-es római világbajnokságon, valamint a tavalyi hazai rendezésű Európa-bajnokságon is remek eredményeket produkált, és jó esély van rá, hogy a kínai megmérettetésen is sok boldog pillanatot szerez majd hazánknak. Az egyik legszebb magyar sportolónőnek tartott Jakabos Zsuzsanna a hatharom.hu-nak nyilatkozott a sanghaji világbajnokságról.

Jakabos remélhetőleg a vb-n is örömmel pózol a kameráknak
Rövidpályás Európa-bajnoknőnk a hatharom.com-nak beszélt a hamarosan startoló úszó-világbajnokságról, a magyar csapat és saját maga esélyeiről is. A tavalyi budapesti Eb-n Jakabos 200 m pillangón a harmadik, míg 400 m vegyesen Hosszú Katinka mögött a második helyen végzett. Az egyéni számok mellett a gyorsváltókban is komoly feladat hárul a pécsiek kiváló versenyzőjére, aki előzetes tippelgetésekbe azért nem ment bele. Az idei világranglistán Jakabos 200 m pillangón a 10., 400 m vegyesben pedig a 15. legjobb idővel rendelkezik, de a magyar úszók mindig is híresek voltak a remek formaidőzésítükről,  hogy igazán éleshelyzetekben tudták a legjobb formájukat hozni.

Számotokra július 24-én kezdődik Sanghajban a világbajnokság, adja magát a kérdés: hogyan sikerült a felkészülésed és milyen formában vágsz neki a viadalnak?

- Úgy gondolom, hogy az edzések sikerültek, nem volt gond, sem sérülés, sem betegség nem hátráltatta a felkészülést. Nagyon várjuk már a vasárnapi indulást.

- A magyar szurkolók is nagyon várják már a vb kezdetét és vele együtt a magyar úszó-válogatott újabb sikereit. Személy szerint tőled mit remélhetünk Kínában?

 - Én 200 m pillangón és 400 m vegyesen fogok elindulni, ezenkívül még a 4x200 m gyorsváltóban és a 4x100 m gyorsváltóban is rajtkőre állok. Igazából a 200 m pillangó az egyik főszámom, ebben a versenyszámban mindenképpen egy jobb eredményt várok magamtól, de ugyanakkor a 400 m vegyesen is bármi lehet. Hamarosan úgyis kiderül. Jakabos Zsuzsanna

Szül.idő: 1989.ápr.3  Pécs
Klubja: ANK Pécs

Eredményei:
Rövidpályás Európa bajnok 200 m pillangó , 400 m vegyes (2010)
Európa-bajnoki ezüstérmes 400 m vegyes (2010)
Európa-bajnoki bronzérmes 200 m pillangó (2010)
Olimpiai 6. 400X200 m gyorsváltó (2008)


Számodra mi a fontosabb? Egy előzetesen kitűzött időeredmény elérése vagy netán egy jobb helyezés?

 - Mindenképpen az időeredmény az elsődleges, aztán meglátjuk, hogy a többiek mit produkálnak, és annak függvényében az is kiderül, hogy ez a helyezések szempontjából mit jelent. 

A világbajnokság mezőnye rendkívül erős lesz, a Te előzetes időeredményeid mire lehetnek elegendőek Sanghajban?

 - Először is mindenképpen a döntőket kell megcélozni. Amint bent vagyunk a fináléban, tovább lehet gondolkodni, hiszen ott már jobban látszik, hogy ki milyen formában van, mire lehetnek képesek az ellenfelek a adott napon.

A szövetségi kapitány Kiss László szerint a mostani válogatott egy nagyon sikeres csapat lehet, számos remek helyezéssel, érmekkel. Te belülről hogyan látod a válogatottat?

- Erről különösebben nem szeretnék beszélni, de abban biztos vagyok: jól szerepel majd a válogatott, több érem is benne van a pakliban.

Mennyire okoz gondot, hogy a világ másik felén kell versenyeznetek, hogyan tudtok ilyenkor átállni, a számok között regenerálódni?

 - Egy héttel a verseny kezdete előtt mi már ott leszünk, tehát lesz 6-7 napunk az akklimatizálódásra. Ennek elégnek kell lennie, hiszen csak hat óra az időeltolódás Magyarországhoz képest. Természetesen a cél, hogy minél hamarabb átálljunk, ilyenkor már az edzések sem olyan nehezek, kipihenjük magunkat, és igyekszünk a versenyeken a maximumot kihozni magunkból.

A világbajnokság után a nyár hátralévő részében feltehetőleg kicsit háttérbe szorul a munka, majd újult erővel készülhettek a következő feladatra..

 - Így van, a vb után egy hónap pihenő következik, de erre mindenképpen szükségünk is van, mert az olimpia miatt a következő év is nagyon kemény lesz. A szabadság után elkezdjük a felkészülést az ötkarikás játékokra, melynek már a világbajnokság is tulajdonképpen az egyik felkészülési állomása.