Tour de France

Sanchezé az első hegyi etap, Voeckler az élen

  • MTI

A tavaly negyedik spanyol Samuel Sanchez nyerte a Tour de France országúti kerékpáros körverseny első magashegyi etapját, összetettben pedig a francia Thomas Voeckler megőrizte az élen állónak járó sárga trikót.

Csütörtökön, a 12. szakaszon a Cugnaux és Luz Ardiden közötti 209 km, valamint a táv végén három pireneusi hegy várt a mezőnyre. A legnagyobb favoritok végig egymást figyelték, így a dobogós helyeken három olyan versenyző - sorrendben Sanchez, a belga Jelle Vanendert és a luxemburgi Fra:nk Schleck - végzett, akiket azért engedett el a mezőny, mert időfutamban nem túl jók, így összetettben kisebb az esélyük győzni.

Az ausztrál Cadel Evans, a luxemburgi Andy Schleck, az olasz Ivan Basso és Damiano Cunego, valamint a címvédő Alberto Contador folyamatosan egymás kerekét követve tekert fel az utolsó emelkedőn, de a Giro d,Italia spanyol győztese az utolsó kilométeren belül lemaradt, s újabb 13 másodperces hátrányt szedett össze. Voeckler csak 20 másodperccel kapott ki Andy Schleckéktől, így élen maradt.

Tour de France
12. szakasz, Cugnaux-Luz Ardiden, 209 km, hegyi befutó:
1. Samuel Sanchez (spanyol, Euskatel-Euskadi) 6:01:15 ó
2. Jelle Vanendert (belga, Omega Pharma-Lotto) 7 mp hátrány
3. Fra:nk Schleck (luxemburgi, Leopard-Trek) 10 mp h.
Tour de France
Az összetett állása
1. Thomas Voeckler (francia, Europcar) 51:54:44 ó
2. F. Schleck 1:49 p hátrány
3. Cadel Evans (ausztrál, BMC Racing) 2:06 p h.