Karrier

Patrick Viera bejelentette visszavonulását

A világ-és Európa-bajnok Patrick Vieira befejezte pályafutását labdarúgóként. Az elmúlt szezonban a Manchester Cityt erősítő 35 éves középpályás szerződése az idény végén lejárt a kékmezeseknél, de nem szakad el a klubtól, elfogadta az újonnan létrehozott fejlesztési igazgatói posztot.

Patrick Vieira bejelentette visszavonulását

Patrick Vieira 1976. június 23-án született Dakarban (Szenegál), majd 8 évesen a családjával a franciaországi Dreux-ba költözött. A Trappes, a Drouais és a Tours csapataiban nevelkedett, felnőtt karrrierjét 1995-ben kezdte a Cannes-ban. 1995-ben egy sikertelen kitérőt tett a Milanba, egy év elteltével az Arsenalba távozott. Az Ágyúsoknál kirobbanthatatlan tagja lett a kezdőcsapatnak, 2002-ben, Tony Adam visszavonulása után megkapta a csapatkapitányi karszalagot is. A 2003-04-es szezonban egy, a bajnokságban teljesen veretlen Arsenal kapitánya lehetett. Távozása után az Arsenal szurkolói a klubtörténelem ötödik legnépszerűbb játékosának választották, a drukkerek kedvence maradt, képe 14 másik volt és jelenlegi Arsenal játékos között ott van a "The Armoury"-ban, a csapat új (2006-tól) otthonában, az Emirates Stadionban. 2005-ben a Juventust választotta számos kérője közül, de egy év után váltott, mivel a bundabotrány miatt a zebrákat a másodosztályba száműzték. 2006 és 2010 januárja között az Internazionalét erősítette, 2010 telén a Manchester Cityhez szerződött.

A futball világában szerzett tapasztalatai szinte példátlanok, a Premier League felejthetetlen, és egyik legnagyobb játékosa. (Brian Marwood)

Klubszinten a Bajnokok Ligája kivételével szinte mindent megnyert, háromszoros angol bajnok, négyszer nyert FA-kupát és Angol Szuperkupát (Arsenal). Olaszországban az Interrel négy scudettót és két Szuperkupa-győzelmet ünnepelhetett. Utolsó szezonjában részese volt a City FA-kupa sikerének.

A francia nemzeti tizenegyeben 1997-ben, Hollandia ellen debütált. 12 éven át alapembere volt a válogatottnak, amivel mindent megnyert: 1998-ban világbajnoki, 2000-ben Európa-bajnoki, 2001-ben Konföderációs Kupa-győzelmet ünnepelhetett társaival. Zinédine Zidane visszavonulása után lett a válogatott csapatkapitánya. 2009. június 2-án, egy Nigéria elleni barátságos mérkőzésen öltötte magára utoljára a címeres mezt. Rymond Domenech már nem számolt vele a 2010-es vébén, ami után Vieira bejelentette, hogy nem kíván többet a válogatottban szerepelni.

A 35 éves Vieira nem szakad el a futballpályától, a Manchester City az újonnan létrehozott fejlesztési igazgatói posztra kérte fel.

"Nagy kiváltáságnak tartjuk, hogy Patrickot mutathatjuk be új fejlesztési igazgatónkként. A futball világában szerzett tapasztalatai szinte példátlanok, a Premier League felejthetetlen, és egyik legnagyobb játékosa. Bár szomorú, hogy Patrick futballkarrierje véget ért, de nagyon örülünk, hogy úgy döntött, hogy továbbra is a Manchester Cityre fordítja energiáit" - olvasható Brian Marwood ügyvezető igazgató nyilatkozata a City hivatalos honlapján.

"Ez a szerepkör egy fantasztikus kihívást nyújt számomra, nagyon hálás vagyok a Manchester Citynek, hogy felajánlotta nekem ezt a lehetőséget. - nyilatkozta Vieira. - Még sokat kell tanulnom a pályán kívüli üzleti dolgokról, de nagyon sok ember vesz itt körül, akik a segítségemre lesznek a tanulásban, és biztos vagyok benne, hogy hozzá tudok járulni a klub sikereihez."

"Mindenki a Manchester Citynél - a szurkolók, a személyzet és a játéksook - nagyon sokat tett értem és a családomért, nagyon jól éreztem itt magam az elmúlt két évben, és örülök, hogy itt indíthatom el a futballpályán kívüli karrieremet is."

A klub honlapján megjelent beszámoló szerint Vierának széles körű hatásköre lesz fejlesztési igazgatóként, felelni fog a klub társadalmi felelősségvállalásra irányuló programjáért az Egyesült Királyságban és külföldön, valamint szorosan együtt kell működnie az egyesület kereskedelmi partnereivel is. Ezenkívül aktív szerepet fog játszani a fiatalok fejlődéséért felelős Platt Lane Komplexum életében is.