Európa Liga előzetes

Harcos ellenféllel küzd meg a Ferencváros - nálunk élőben is!

Miután a Ferencváros kettős győzelemmel, mondhatni simán továbbjutott az Európa Liga selejtezőjének első fordulójából, egy jóval keményebb ellenfelet kell legyőzniük a második körben. A norvég Aalesund Prukner László vezetőedző, és Csizmadia Csaba, a Fradi középhátvédje szerint is verhető, de csak koncentrált, jó játékkal. A csütörtök este 7-kor kezdődő mérkőzésről szöveges formában élőben tudósítunk.

Az Aalesund nagy múltú csapat ugyan - 1914-ben alapították -, de a történelme nem volt hangos a sikerektől. Ami a legutóbbi tíz évet illeti, a 2000-es évek elején folyamatosan liftezett a norvég első és másodosztály között, és csak 2007-től tudta stabilizálni a helyét a skandináv ország focijána csúcsát jelentő Tippeligaenben. Igaz, eleinte azt is csak úgy, hogy átszervezték a bajnokságot. A 2008-ban és 2009-ben elért 13. hely ugyanis korábban kétszer is egyenes kiesést ért az együttes számára.

2009-ben tehát a bajnokságban még nem szerepeltek túl fényesen, de a kupában már igen, hiszen megnyerték azt. Ekkor már tehát látszott a 2008-ban vezetőedzővé kinevezett Kjetil Rekdal munkája, akire még játékoskorából jól emlékezhetünk, hiszen 1996-ban tíz perc alatt mesterhármast lőtt nekünk világbajnoki selejtezőn, ráadásul évekig Király Gábor és Dárdai Pál csapattársa volt a Herthában.

Maróti Béla és az Ulisses játékosa küzdenek a Ferencváros Európa Liga-selejtező mérkőzésén 2011 júliusában az Albert Stadionban

Visszatérve a csapatára: a kupagyőzelemnek köszönhetően tavaly az Európa Ligában indulhattak, és abba is csak a harmadik selejtezőskörben kellett bekapcsolódniuk. Sok sikerélményük azonban nem volt, hiszen a skót Motherwell 4-1-es összesítéssel búcsúztatta őket. A bajnokság viszont minden addiginál jobban sikerült számukra, hiszen a 4. helyen végeztek. Ezzel újra indulhattak az EL-ben, és a selejtező első körében kétszer is simán legyőzték a walesi Neath-t.

Ami a játékosaikat illeti, mindenképp ki kell emelnünk, hogy náluk nevelkedett a Liverpool korábbi és a Roma jelenlegi balhátvédje, John Arne Riise, valamint öccse, Björn Helge is, aki a Sheffield Unitedben szerepel. Rajtuk kívük Anders Lindegaard, a Manchester United egyik cserekapusa, valamint az jelenleg is az Aalesundban játszó, kétszeres norvég válogatott Jonathan Parrt kell még megemlítenünk.

Az FTC elleni találkozójuk kapcsán a csapat másodedzője, Kent Bergersen nyilatkozott a szerdai sajtótájékoztatón: "Tudjuk, hogy egy nagy múlttal rendelkező csapat lesz az ellenfelünk. Megpróbáltuk a lehető legjobban feltérképezni a Ferencvárost, erős csapat, nehéz lenne eldönti, hogy ki az esélyes. A 9-es, a 10-es és a 19-es számú játékosokra nagyon kell figyelnünk (Andrezinho, Felix, Abdi - a szerk.), ők kiemelkednek az együttesből. Az ellenfelünkön kívül a nagy meleggel is meg kell küzdenünk, hiszen nem vagyunk hozzászokva az ilyen hőséghez. Legalább egy gólt szeretnénk szerezni, jó lenne, ha az győzelmet jelentene" - mondta a szakember.

Prukner László, a zöld-fehérek vezetőedzője szerint semmiképp nem fog eldőlni a továbbjutás csütörtök este.

"Ez a csapat előrejátékban erős, hátul azonban vannak olyan pontok, ahol szerintem foghatók. Én addig, amíg el nem dőlt az első fordulós továbbjutásunk, nem foglalkoztam velük, de Nagy Tamás kollégám élőben látta egy bajnoki mérkőzésen, valamint meg tudtunk nézni néhány összefoglaló felvételt is. A semleges szakértők szerint 50-50 százalék esélye van mindkét csapatnak a továbbjutásra. Úgy gondolom, hogy szoros meccs lesz, mindenképp győzelemben gondolkodunk, jó lenne kapott gól nélkül megúszni a meccset. A továbbjutás minden bizonnyal kint dől majd el, ahol tudomásom szerint műfüvön játszunk majd" - nyilatkozta a vezetőedző.

A zöld-fehérek kérték az MLSZ-től, hogy a Videotonhoz hasonlóan elhalaszthassák az első fordulóban játszandó bajnokijukat, erre azonban - kissé furcsa indoklással - nem kaptak lehetőséget. Forrongás helyett a csapatnál ezt tudomásul vették, amit Csizmadia Csaba, a gárda rutinos védőjének sportandmedia.hu-nak adott nyilatkozata is alátámaszt: "A játék az nagyon fontos, talán jobb is, hogy nem halasztották el a Kaposvár elleni találkozót. Sokan vagyunk a keretben, bírni kell a terhelést. A két norvégok elleni EL-talákozó között persze nem jött volna rosszul egy kis pihenő, de egy Kaposvár elleni siker lendületet adhat a norvégiai visszavágóra. Akárcsak egy hazai siker most csütörtökön, bár az Aalesund, már nem az Ulisses kategóriája. Nem verhetetlenek a skandinávok, de maximális koncentrálás kell ellenük, mert keményebb, harcos focit játszanak."

A mérkőzésről a televíziók és a rádiók nem tudósítanak, de itt, a hatharom.com-n szöveges formában élő közvetítést olvashattok majd.

Európa Liga
selejtező, 2. forduló
Ferencváros-Alesund (norvég) 19:00
Paks-Tromsö (norvég) 20:00
Kecskemét-Aktobe (kazah) 20:15 (Digi Sport)