Női labdarúgó-vb

A németek elismerik a látványosan játszó Japán teljesítményét - videó

  • MTI

A csütörtöki német sajtó már nem azon siránkozott, hogy a női labdarúgó-világbajnokság negyeddöntőjében a házigazdákat a szigetország válogatottja kényszerítette idő előtti búcsúra, hanem magasztalta a korábbi ellenfelet.

Egybehangzó értékelések szerint ugyanis Japán válogatottja a szerda esti elődöntőben olyan játékkal fektette két vállra a legyőzhetetlennek hitt svédeket, hogy az mindenképp a női labdarúgás javára válhat. Az újságok szerint a japánok jelentik az üde színfoltot a világbajnokságon, ahogy a Berliner Zeitung fogalmazott: a torna szerencséje, hogy jelen vannak.

A szigetországiak eddig is a kedvencek közé tartoztak, amit nem csupán játékukkal, hanem a pályán és a pályán kívül tanúsított magatartásukkal vívtak ki. Így a többi között azzal, hogy minden egyes mérkőzés előtt és után hatalmas transzparensen mondtak köszönetet a világnak a fukusimai atomszerencsétlenség utáni nemzetközi segítségnyújtásért. Mindez egyedülállónak számított a világbajnokságok történetében, a japánoktól viszont mindenki természetesnek vette.

Mint ahogy teljeséggel meggyőzőnek hatottak azok a nyilatkozatok is, amelyekben a szigetország válogatottjának vezetői és játékosai szerényen azt hangsúlyozták: világbajnoki szereplésükkel mindenekelőtt az otthoniaknak kívánnak örömöt okozni, illetve újabb és újabb győzelemmel feledtetni a földrengés, a szökőár és az atomkatasztrófa okozta megpróbáltatásokat. Mindez a japánok számára olyan erkölcsi erőt jelentett, amelyhez hasonlóval egyetlen más résztvevő sem rendelkezett.

Azt azonban a szerda esti elődöntő lefújásáig kevés szakértő vette komolyan, hogy a szigetországiak világbajnokok lehetnek. A "kis" japánok azonban "nagy" játékkal bizonyították, hogy képesek akár a világbajnoki cím megszerzésére is, a több mint 40 ezer frankfurti nézőt ugyanis páratlan technikai megoldásokkal, pontos átadásokkal, de mindenekelőtt szemet gyönyörködtető gólokkal kápráztatták el. Különösen Nahomi Kavaszumi 64. percben szerzett találata ment élményszámba, a labdát ugyanis - a férfiak legjobbjait idéző mozdulattal - csaknem 40 méterről emelte az üres kapuba. A közönség felállva tapsolt, mint ahogy a mérkőzés után is, amikor a japánok a már megszokott transzparenssel és természetesen mély meghajlással búcsúztak.

A japán-svéd meccs góljai

A vasárnap esti döntő másik résztvevője az Egyesült Államok, ami az újságok szerint azt jelenti, hogy felborult minden papírforma. Abban azonban senki nem kételkedik, hogy a két válogatott megérdemelten került a fináléba. Előzetes felmérések szerint a német szurkolók többsége japán győzelemre fogad.

Az Franciaország-Egyesült Államok találkozó góljai