Atlétika

Világ-és Európa-bajnokok az U23-as kontinenstorna mezőnyében

Csütörtöktől vasárnapig a csehországi Ostravában rendezik az U23-as atlétikai Európa-bajnokságot. A legnagyobb név a mezőnyben a franciák fedett pályás hármasugró világbajnoka, Teddy Tamgho. Magyarországot 19 atléta képviseli.

A nagy múltú Mestsky Stadion ad otthont az Eb-nek Az U23-as Európa-bajnokságra előzetesen 50 országból 1300 versenyzőt, kísérőt várnak a rendezők. A szervezők a cseh atlétika négy kiválóságát kérték fel a viadal nagykövetének. A város rendkívül népszerű szülöttei, a fedett pályás Európa bajnok négyszázas Denisa Sokolova és az olimpiai bronzérmes magasugró Jaroslav Baba mellett a hármasugró világbajnok Sarka Kasparkova és a tízpróbában olimpiai bajnok Robert Zmelik kapták a megtisztelő feladatot. Ahogy Barcelona bajnoka, Zmelik egy interjúban elmondta, "Ez a bajnokság egy kiváló lehetőség és segítség az atlétáknak, hogy könnyebben léphessenek át a junior korból a felnőttek közé – és motivációt kapjanak, hogy jobbak és jobbak legyenek."

Hazánkat 19 fős csapat képviseli Ostravában, a mieink kedden délután érkeztek meg az kontinenstorna helyszínére.

"A vártnál némileg kisebb létszámú magyar csapat veszi fel a küzdelmet európai ellenfeleivel - mondta elutazás előtt Dornbach Ildikó szakmai igazgató a Magyar Atlétikai Szövetség hivatalos honlapjának. - Ezúttal kiemelkedő esélyese nincs a csapatnak. Én azonban optimista ember vagyok, vagy mondhatom úgy is, hogy bízom az embereinkben és úgy gondolom, hogy nem csak nekik van lehetőségük a döntőben végezni. Nem lepődnék meg, ha például Helebrandt Máté, Bánhidi Bence, Ecseki Dániel, vagy a kalapácsvetők jelentősen előrébb végeznének, mint ahol az előzetes listán szerepelnek. Tudjuk, hogy az U23-as mezőnyök szűkebbek, de azt is, hogy a dobogós helyezésekhez komoly felnőtt eredményeket kell elérni. A lehetőség mindenki számára adott. A fontos, hogy önmagához képest mindenki úgy versenyezzen, hogy emelt fővel jöhessen le a pályáról."

Teddy Tamgho, aki a fedett pályás világcsúcsot is tartja hármasugrásban, és idén két Gyémánt Liga-versenyt is megnyert (Doha, Lausanne), fő száma mellett magasugrásban is nevezett, de még nem döntötte el, hogy mindkét számban megméreti-e magát. De nem ő az egyetlen, aki a felnőtt mezőnyben is jelentős sikereket ért el, rajthoz áll többek között a súlylökésben fedett pályán Eb-ezüstérmes német David Storl, és az ugyancsak fedett pályán Eb-aranyérmes orosz Darija Klisina (távolugrás) és a lengyel Adam Kszczot (800 m) is.

A magyar indulók
Név versenyszám egyéni legjobb eredmény
Karlik Dániel 100 m
10,42 mp
Lukács Máté 400 m
47,19 mp
Kállay Dániel 1500 03:45:7 perc
Baji Balázs 110 gát 13,76 mp
Koroknai Tibor 400 gát 51:00 mp
Bánhidi Bence távolugrás 786 m
Ecseki Dániel távolugrás 768 m
Seres András diszkoszvetés 58,48 m
Hudi Ákos kalapácsvetés 71,82 m
Szabó Dániel kalapácsvetés 70,86 m
Petrovszki Tibor kalapácsvetés 69,88 m
Helebrandt Máté 20 km gyaloglás 1:27:07 perc
Hoffer Krisztina hármasugrás 12,95 m
Bajnai Eszter 20 km gyaloglás 1:47:10 perc
Márton Anita súlylökés 18,15 m
  diszkoszvetés 56,12 m
Juhász Vanda gerelyhajítás 56,23 m
Ormay Anikó gerelyhajítás 49,88 m
Ozorai Jenny kalapácsvetés 64,7 m
Gergelics Cintia kalapácsvetés 60,5 m