Olimpia

Madrid pályázna a 2020-as játékokra

  • MTI

Madrid polgármestere, Alberto Ruiz-Gallardón megegyezett a két legnagyobb politikai párttal, így a spanyol főváros szinte biztosan pályázni fog a 2020-as nyári olimpia rendezési jogának elnyeréséért.

A metropolis vezetője szerdai sajtótájékoztatóján a szocialista (PSOE) és a konzervatív (PP) párt szóvivőivel jelent meg, s elmondta, hogy a városi közgyűlés elé bocsátja a pályázat ügyét. Ruiz-Gallardón bejelentette, hogy igen esetén sincs szándék olimpiai beruházások elindítására még az előtt, hogy a NOB, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság 2013. szeptember 7-én dönt a 2020-as helyszínről, már csak azért sem, mert a polgármester közlése szerint Madridban 80 százalékban már most készen állnak egy leendő nyári játékokhoz szükséges létesítmények.   

A testület jövő szerdán szavaz majd, de a két fél megegyezése után a voksolás gyakorlatilag formalitásnak tekinthető. Madrid sorozatban harmadik pályázatára készül, miután a 2012-es és a 2016-os játékokért is versenyben volt. A 2020-as játékok rendezéséért eddig Isztambul és Róma jelentkezett be hivatalosan. A kandidálóknak szeptember 1-ig kell leadniuk jelentkezésüket.