NB I

Az Újpest rutinnal ötvözte a fiatalítást

  • Göbölyös János

Július tizenötödikétől újra lehet számolgatni. Pénteken délután hat órakor a Debrecen-Vasas mérkőzéssel elkezdődik az OTP Bank Liga névre keresztelt NB I-es szezon, s bár a keretek az átigazolási időszak végéig, azaz augusztus 31-ig még változhatnak, a nagy átalakításnak vége, kezdődhet a nagy alakítás. A távozó és érkező játékosok neve és ára helyett meccsekről, gólokról, pontokról szólnak majd a hírek, no és remélhetőleg arról, hogy a 2011-12-es bajnokság színvonalasabb, izgalmasabb, szórakoztatóbb az előzőnél.

Ebben persze évről-évre reménykedünk, van amikor bejön (általában nem), most viszont megalapozottnak látszik az optimizmus. A külföldről szerződtetett játékosok között található jó néhány jegyzett futballista, a klubok mintha megfontoltabban, a minőségre koncentrálva igazoltak volna, és mind több helyen bíznak a legtehetségesebb saját nevelésű fiatalokban. Hogy aztán mindez a nívót is magasabbra emeli-e, az majd a pályán kiderül. A rajt előtt sorra vesszük a csapatokat, kicsit visszatekintünk az előző szezonra, összefoglaljuk, hogyan készültek a bajnoki rajtra, holt tart a keretkialakítás. Sorozatunkat az elmúlt szezon 6. helyezettjével, az Újpest FC-vel folytatjuk.

Az Újpest Fc Vasas elleni felkészülési mérkőzésén örülnek az újpesti játékosok a gólnak

A Haladásban és az Újpestben van valami közös. Mindkét csapat becsületesen megnyomta a bajnoki hajrát, és végül olyan pozícióban zárta a szezont, amit néhány fordulóval a vége előtt maguk a játékosok sem hittek volna. A lilák esetében azért másképp kell értékelni az összteljesítményt, a Megyeri úton ugyanis nem szokás örülni egy hatodik helynek. Mégsem áll a bál, igaz, örömtáncot sem lejtettek a szurkolók, amikor véget ért a tavaszi idény. Elfogadták, hogy a költséghatékony gazdálkodásnak, az ebből eredő fiatalításnak pontokban és helyezésekben mérhető ára van. A Fradi elleni történelmi győzelem után egy ideig még kitartott a lendület - a játékosokban kevésbé, a szurkolókban annál inkább -, aztán a rapszodikus teljesítmény miatt egyre lejjebb csúszott a csapat a tabellán. A mélypontot április közepe, a 23. forduló jelentette, amikor a tuti kiesőnek elkönyvelt Szolnok legyőzte az Újpestet, amelynek ezután a 13. helyről, három pontra a kieső zónától kellett összeszednie magát. Kezdett veszélyessé, de legalább is kényessé válni a helyzet, annak ellenére, hogy a klubon belül fel sem merült a másodosztály gondolata. Mészöly Géza higgadt maradt, ha valaki, az edző biztosan tudta, hogy a folytatásban mire lehetnek még képesek a játékosai. Ami ezután következett, arra talán ő maga sem számított, egy vereség mellett, hat győzelem, 16-7-es gólkülönbség és 6. hely. Most akkor melyik volt az Újpest igazi arca?

Nem kell sokat várni a válasszal, bár szombaton, a Pápa elleni idénynyitón pályára lépő csapat összetételében csak hasonlít a korábbihoz. A legnagyobb veszteség Nikola Mitrovics távozása, a Videoton immár hagyományosan kipécézte magának és szerződtette a lilák egyik húzóemberét. Bár a lila-fehér szurkolók nyilván másképp gondolják, az üzlet mindkét klub számára előnyös volt, a fehérváriak megkapták, akit akartak, az újpestiek pedig a korábban ingyen leigazolt középpályásból egy évvel a szerződése lejárta előtt pénzt vettek ki. Nem tudták viszont ugyanezt megtenni a télen kölcsönkapott Jarmo Ahjuperával, akinek - a benne maradt góljaival együtt - vissza kellett térnie Győrbe.

Rajt

Újpest FC-Lombard Pápa FC
07.16, szombat, Szusza Stadion, 20.00
Két alapemberét veszítette el tehát az Újpest, mégis kijelenthető, hogy erősebb kerettel kezdheti az új szezont, mint amilyennel az előzőt befejezte. A hiánypótlás szempontjából elég talán két nevet, Kabát Péterét és Fehér Csabáét említeni. A Debrecentől visszavett csatárnak nyilván megbocsájtják a szurkolók az amúgy gyengére sikeredett kitérőt, ha a tőle megszokott mennyiségben termeli majd a gólokat, míg a holland korszakát lezáró védő ismét korábbi csapatában, korelnökként kamatoztathatja a légiósként szerzett rutint. S mivel az érkezők között több külföldről igazolt, illetve Simon Krisztián személyében a Feyenoordtól kölcsönből visszatért labdarúgó szerepel, valamint a távozó félben lévő Rajczi Péter is meghosszabbította a szerződését, Mészölynek kellemes gondjai lehetnek a kezdőcsapat kijelölésekor.

A költséghatékony gazdálkodás a keret megerősítése ellenére folytatódik a Megyeri úton, az irányítással pedig a volt debreceni sportigazgatót, dr. Bartha Csabát bízta meg a tulajdonosi kör. Az ügyvezető tehát új, a Kovács Zoltán és Mészöly Géza által képviselt szakmai koncepció azonban változatlan: rutinnal ötvözött ésszerű fiatalítás.

A felkészülésnek vége, most már valóban a futballistákon a sor, hogy bebizonyítsák: a tavaszi hajrá nem a kiesési félelem által táplált sikerszéria volt, hanem a munka eredménye. Ha jó a játék, ha vannak gólok, és nyer a csapat, akkor a szurkolók is könnyen felejtenek. Még egy hatodik helyet nehéz lenne velük elfogadtatni, legyen bármilyen parádés a befejezés.

Fotó: ujpestfc.hu

Újpest FC
Változások a keretben
Érkezett   Távozott
Darko Markovics (montenegrói) FK Pahtakor Taskent Jarmo Ahjupera (észt, Győr)
Üveges Szabolcs Parma Nikola Mitrovics (szerb, Videoton)
Nagy Patrik Rapid Wien Sitku Illés (Videoton)
Simon Krisztián Feyenoord Simek Péter
Mohamed Remili Szolnok  
Kabát Péter Debrecen  
Fehér Csaba NAC Breda  
Balajti Ádám Debrecen  
Újpest FC
Felkészülési mérkőzések
Újpest-Metallurg Doneck (ukrán) 0-2 (0-1)
Újpest-Mattersburg (osztrák) 0-3 (0-0)
Újpest-MSK Zilina (szlovák) 0-4 (0-2)
Vasas-Újpest 0-1 (0-0)
Újpest-Wiener Neustadt (osztrák) 2-0 (1-0)
Újpest-Dunajska Streda (szlovák) 2-2 (2-0)