BL-selejtező

Jobb csapatunk van, mi vagyunk az esélyesek - Szabics

  • MTI

A Videoton szerdán 20:30 órától a Sturm Graz vendégeként bemutatkozik a legrangosabb európai kupasorozatban, a labdarúgó Bajnokok Ligájában. Az osztrák csapatnál légióskodó magyar válogatott támadó, Szabics Imre szerint együttese az esélyese ennek a párharcnak.

A székesfehérvári gárda az előző idényben története első bajnoki címét szerezte meg, s az új vezetőedzővel, a portugál Paulo Sousával szeretné emlékezetessé tenni a debütálást. Ez ugyanakkor nem lesz egyszerű feladat, mivel a nyoni sorsoláson az egyik legnehezebb ellenfelet, az ismét válogatott Szabics Imrét soraiban tudó osztrák bajnokot kapta ellenfélül a selejtező 2. fordulójában.

A háromszoros bajnok graziak annyiban mindenképpen esélyesebbek, hogy nagy nemzetközi rutinnal rendelkeznek, háromszor a BL csoportkörében is szerepeltek. A csapat nagy része évek óta együtt futballozik, és sorozatban ez a negyedik idény, amikor nemzetközi kupasorozatban szerepel.

Tavalyelőtt az Európa Liga csoportköréig jutott a gárda, míg egy éve az olasz Juventus állította meg a selejtező utolsó körében.

"A Ferencvárosban nevelkedtem, az a csapat áll közel a szívemhez, a Videoton elleni párharc számomra ugyanolyan lesz, mint bármelyik másik meccs" - mondta a kisebb bokasérüléssel bajlódó, 30 éves Szabics Imre. "Jobb csapatunk van és a nagyobb nemzetközi rutin miatt valamivel mi vagyunk az esélyesebbek".

Szabics Imre továbblépne a Videton ellen
A párharc a tekintetben is fontos, hogy a továbbjutó számára a következő kör biztosan nem jelent búcsút a nemzetközi kupaporondtól, ugyanis a BL-selejtező 3. fordulójában alulmaradó csapatok átkerülnek az Európa Liga-selejtező utolsó, 4. fordulójába. Az az együttes, amely viszont most elveszíti a párharcot, befejezte szereplését Európában.

A Videoton számára bizakodásra adhat okot, hogy a Sturm nem hazai pályán, hanem Klagenfurtban fogadja az együttest, mivel a saját stadionjában jelenleg az amerikaifutball-világbajnokság zajlik. A magyar bajnok ráadásul önbizalomnövelő főpróbát tartott múlt pénteken, amikor a Szuperkupáért rendezett mérkőzésen emberhátrányban legyőzte idegenben a Kecskemétet.

A székesfehérváriak történetük során kétszer találkoztak osztrák csapattal, 1976-ban a Wacker Innsbruckot kiejtették az UEFA Kupában, 1981-ben viszont kiestek a Rapid Wiennel szemben. A Sturm mérlege hibátlan a magyarok ellen: 1975-ben a KEK-ben a Haladást, 1998-ban a BL-selejtezőben az Újpestet, 2008-ban az Intertotó Kupában a Budapest Honvédot búcsúztatta.

A magyar bajnok kedden reggel busszal vágott neki az útnak, s várhatóan a kora délutáni órákban érkezik meg a Wörthi-tó partján fekvő városba. Este a meccs helyszínén, a 2008-as Európa-bajnokságon is használt Hypo-Arenában tart edzést Paulo Sousa, majd szerda reggel még egy átmozgató tréninget vezényel. A találkozón az angol Stuart Attwell fújja majd a sípot, a visszavágót jövő hét szerdán rendezik Székesfehérváron.