Kajak-kenu

Birgit Fischer újra visszatér?

  • VNA

Jövőre már ötven esztendős lesz Birgit Fischer, a nyolcszoros olimpiai bajnok német kajak legenda ugyanakkor újra visszatérne – a londoni olimpiára vágyik.

Kedden reggel jobb hírt is el tudna képzelni a magyar sportkedvelő szurkoló. Még ha lassan betölti az ötvenedik életévét és vélhetően nem kelhet versenyre legjobbjainkkal, Birgit Fischer nevének hallatán akkor is összerándul a gyomra minden magyar kajak-kenu szurkolónak. Az évtizedeken keresztül a magyar női kajakosok mumusának számító legendás német versenyző a hírek szerint ismét visszatér. Legalábbis erről nyilatkozott a Welt című német újság keddi számában. „Valami mindig visszahúz a hajóba, nehéz igazából szavakba önteni, hogy mi” - nyilatkozta a nyolcszoros olimpiai bajnok.

A német sport legeredményesebb olimpiai szereplőjének számító Fischer a múlt héten a visszatérés hivatalossá nyilvánításához szükséges papírmunkát is elvégezte, ezzel párhuzamosan pedig regisztrálta magát a nemzeti dopping nyilvántartásba is. „Ezzel szerettem volna biztosra menni, hiszen nyitva akarom magam előtt hagyni a lehetőséget, hogy részt vehessek a londoni olimpián” - indokolt a 27-szeres világbajnok német kajakos.

Birgit Fischer nyolcszoros olimpiai bajnokként sem nyugszik

A pályafutása során hat olimpián szereplő Fischer már a pekingi olimpia előtt is elgondolkozott a visszatérésen, de akkor végül fél évvel a játékok előtt letett a tervéről. „Valami még mindig mozgolódik bennem, nem tehetek róla. Az olimpia különös vonzerővel hat rám. Augusztus elejéig szeretném eldönteni, hogy a körülmények megfelelőek lesznek-e az esetleges visszatéréshez. Addigra kiderül, hogy hisznek-e bennem, a szponzorok miként reagálnak, ráadásul nekem is újra át kell éreznem azt, hogy milyen érzés egy igazi versenyhajóban ülni” - mondta a most 49 esztendős Fischer, aki legutóbb 2005-ben a zágrábi világbajnokságon hajtott érmekért, ahol két bronzéremmel zárta le pályafutását.

„Még nem kell senkinek sem félnie tőlem, hiszen nem ülök a hajóban” - igyekezett megnyugtatni a riválisokat Birgit Fischer az interjú végén, én ugyanakkor nem tenné rá a nyakam, hogy a kajak-kenu nagyasszonya nem lesz ott - versenyzőként - a 2012-es londoni olimpián.