Olimpia 2018

A pjongcsangi olimpia békét hozhat a Koreai-félszigeten

  • VNA

A 2018-as pjongcsangi olimpia fordulópontot hozhat Észak- és Dél-Korea feszült politikai viszonyában, az egyezkedésre még hat és fél éve van a feleknek.

A dél-koreai Pjoncsang rendezheti a 2018-as téli olimpiát
Korábban többször is előfordult már, hogy Észak-Korea és Dél-Korea sportolói közösen vonultak fel egy olimpia megnyitó ünnepségén. A koreai-félsziget két országa közötti katonai konfliktus ellenére időnként a közeledés jelei is megfigyelhetőek, amelyhez komolyan hozzájárulhatnak az olimpiai játékok is. A múlt héten derült ki, hogy Pjongcsang rendezheti a 2018-as téli olimpiai játékokat, melynek kapcsán már sokan az esetleges újabb észak-déli békítést látják.

Hétfőn rögvest publikáltak is egy felmérést Dél-Koreában, amely szerint a helyi lakosság 57,5%-a támogatná (30,5% ellenezné) azt az ötletet, hogy a hét év múlva sorra kerülő téli olimpián közös csapattal szerepeljen a két ország. Az egyik dél-koreai politikus, Sohn Hak-Kyu még ennél is messzebb menne, aki szerint Észak-Korea akár társrendezőként is szerepet vállalhatna a játékokban: „A 2018-as téli olimpia fordulópontot hozhat a megosztott Koreai-félsziget életében” - nyilatkozta Sohn, akinek az ötletét egyelőre szélesebb körű társadalmi konszenzus nem segíti, hiszen a felmérésben az emberek 73,3%-a ez ellen foglalt állást. A két koreai csapat a 2000-es és a 2004-es nyári olimpia megnyitóján közösen vonult fel, ugyanakkor 2008-ban Pekingben és a tavalyi Ázsia Játékokon ismét külön zászló alatt vett részt a megnyitó ünnepségeken.