Tour de France

Nyomoz a rendőrség az elütött bringások ügyében

Juan Antonio Flecha csapata, a Team Sky valószínűleg feljelentést tesz, amiért egy televíziós autó elütötte a versenyzőt a Tour de France vasárnapi szakaszán.

A Tour szervezői kizárták az autót a verseny további szakaszairól, de ez nem elég a Team Sky vezetőinek. Dave Brailsford csapatigazgató szerint "mindenki tisztán láthatta, hogy mi történt. Ennek az ütközésnek nem kellett volna megtörténnie. Mégcsak azt sem mondhatja senki, hogy gerjesztjük az indulatokat az ügyben, annyira egyértelmű, hogy mi történt."

Johnny Hoogerland fekszik egy árokban, miután egy autó elütötte őt és Juan Antonio Flechát a Tour de France kilencedik szakaszán 2011 júliusában

Emlékeztetőül: a mezőnytől öten szöktek meg a körverseny kilencedik szakaszán, és közülük Flechát ütötte el az előzni próbáló, de az út szélességét rosszul felmérő sofőr, majd a spanyol versenyző Johnny Hoogerlandot, a Vacansoleil kerekesét is kiütötte estében, és ő még rosszabbul járt, hiszen métereket repült, és egy drótkerítésen landolt.

"Több lehetőségünk is van az ügyben, de megvárjuk, amíg a kezünkben lesznek a tények, és meglátjuk, mit tanácsolnak az ügyvédeink" - folytatta Brailsford. "Nem akarok elébemenni a dolgoknak azzal, hogy most ezekről a lehetőségekről beszélek, de egyáltalán nincs kizárva, hogy perelni fogunk."

Flecha viszonylag könnyen megúszta az esetet, azonnal felpattant, visszaült a kerékpárjára, és bár fájlalta a térdét, továbbtekert.

"Ösztönből csináltam" - mondta spanyol. "Kerékpárversenyzőként az első dolgom ilyenkor, hogy megkeressem a bringám, és továbbmenjek. Láttam, hogy Johnny ott fekszik az árokban, és én is több helyen véreztem. Később kiderült, hogy eltört az első villám, úgyhogy a tartalékbiciklimmel mentem tovább. Aztán, amikor az adrenalin hatása elmúlt, éreztem hogy megduzzadt és fáj a könyököm, valamint a térdem is."

Flecha a hétfői szünnapon nem vett részt csapata átmozgató edzésén, ehelyett kórházba ment, hogy kivizsgáltassa magát. Tartott attól, hogy a könyöke esetleg súlyosan megsérült, de ez végül nem igazolódott be.

"Kedden folytatni fogom a versenyt. Hogy mennyire leszek jó, azt még nem tudom, de nem is igazán érdekel. Először csak az a célom, hogy a mezőnnyel tudjak tekerni, a későbbieken még ráérek gondolkodni. De a Pireneusok miatt azért kicsit aggódom. Az ottani szakaszokon nem nagyon lehet spórolni" - tekintett a jövőbe a versenyző.

Ami Hoogerlandot illeti, ő is beért a célba, a szakasz végén megkapta a legjobb hegyi menőnek járó pöttyös trikót is, és ő a Vacansoleil edzésén is ott volt hétfőn. Így valószínű, hogy ő is folytatni tudja kedden a Tourt.