Vívó Eb

Nemcsik visszakerült a kardcsapatba, két-három érem a magyar csapat célja

  • MTI

Huszonnégy fős magyar csapat vesz részt a csütörtökön kezdődő sheffieldi vívó Európa-bajnokságon, melyen az elvárás az elmúlt évekbelihez hasonlóan két-három érem megszerzése.

Két éve, Plovdivban három, tavaly, Lipcsében két dobogós helyezést sikerült összehoznia a válogatottnak. A férfi párbajtőrözők mindkétszer kitettek magukért, csapatban győztek, egyéniben pedig Boczkó Gábor előbb harmadik, aztán második lett. Most is elsősorban tőlük várható jó eredmény, de női párbajtőrben Szász Emesétől, vagy a női tőrözőktől és a férfi kardozóktól sem lenne meglepetés, ha egyéniben vagy csapatban bele tudnának szólni az érmek elosztásába.

Az egyes fegyvernemekben jórészt az elmúlt években kipróbált vívók szerepelnek, jelentős változás a csapatépítés jegyében csak női kardban és női párbajtőrben tapasztalható. Amint az a hétfői felvezető sajtótájékoztatón kiderült, férfi kardban visszakerült a csapatba az év egy szakaszában mellőzött Nemcsik Zsolt, női párbajtőrben fegyelmi vétség miatt nem tagja a csapatnak a havannai Világkupán sportszerűtlenül viselkedő Takács Emese, női kardban pedig hosszú idő után először nem lép pástra Nagy Orsolya.

Kovács Tamás, a kardozók szövetségi kapitánya elmondta, hogy ő a férfiaknál elsősorban fiatal csapatban gondolkodott, de keresztülhúzta számítását, hogy Iliász Nikolász - sérülés és betegség miatt is - eredménytelenül szerepelt az első félévben. A szakvezető Szilágyi Áront és Lontay Balázst dicsérte, Decsi Tamással kapcsolatban pedig - akit jó csapatembernek tart - megjegyezte, hogy szerinte jobban vív, mint ahogy azt az idén bemutatta, és reméli, hogy ezt már akár az Eb-n bizonyítja.

"Várom már, hogy Szilágyi és Decsi egyszerre vívjon jól, mert akkor bárki ellen van esélyünk a győzelemre" - tette hozzá.

A női csapattal kapcsolatban arról beszélt, hogy elsősorban a riói építkezés kap hangsúlyt, a lányoknak sokat kell edzeniük, hogy előrelépjenek. Kulcsár Győző, a párbajtőrözők kapitánya kitért az olimpiai kvalifikációra, mint emlékeztetett rá, Boczkó Gábor és Imre Géza jól áll ebben a küzdelemben. Az Eb-n egyéniben egy-két döntős - azaz 1-8. helyezést - vár, a válogatottól pedig érmet. A női csapatot illetően azt mondta, hogy az együttes az idén szinte már valamennyi ellenfelét megverte, csak éppen nem sorozatban.

"Jó lenne egymás után legyőzni őket, mert akkor még az olimpiai kvalifikáció is összejöhet, ami egyébként a jelenlegi helyzetben nem reális elvárás" - tette hozzá.

Solti Antal, a női tőrözők szakvezetője egy versenyzőt vár a nyolc közé, a csapat esetében pedig az első négy közé jutással lenne elégedett, s a két küzdelemben egy érmet azért remél.
Beliczay Sándor, a férfiak kapitánya hosszú távra tervez, mint mondta elkezdtek egy olyan szisztematikus edzésmunkát, ami utánpótlás szinten már hozott eredményeket, s most az a cél, hogy a felnőttek is minél jobban szerepeljenek.

Füleky András, a szövetség ügyvezető igazgatója többek között arról számolt be, hogy április 1-je, a kvalifikációs időszak kezdete óta már 35 millió forintot költöttek el versenyeztetésre.

Az Eb-csapat:

nők:

kard: Benkó Réka, Garam Nóra, Márton Anna, Várhelyi Anna
párbajtőr: Szász Emese, Antal Edina, Békefi Edina, Budai Dorina
tőr: Mohamed Aida, Varga Gabriella, Knapek Edina, Kreiss Fanny

férfiak:

kard: Szilágyi Áron, Decsi Tamás, Lontay Balázs, Nemcsik Zsolt
párbajtőr: Boczkó Gábor, Imre Géza, Somfai Péter, Rédli András
tőr: Bíró Péter, Szabados Gábor, Gátai Róbert, Mazza Lorenzo