NB I

A Vasasnál kiürült az öltöző, de nem telt be a pohár

  • Göbölyös János

Július tizenötödikétől újra lehet számolgatni. Pénteken délután hat órakor a Debrecen-Vasas mérkőzéssel elkezdődik az OTP Bank Liga névre keresztelt NB I-es szezon, s bár a keretek az átigazolási időszak végéig, azaz augusztus 31-ig még változhatnak, a nagy átalakításnak vége, kezdődhet a nagy alakítás. A távozó és érkező játékosok neve és ára helyett meccsekről, gólokról, pontokról szólnak majd a hírek, no és remélhetőleg arról, hogy a 2011-12-es bajnokság színvonalasabb, izgalmasabb, szórakoztatóbb az előzőnél. Ebben persze évről-évre reménykedünk, van amikor bejön (általában nem), most viszont megalapozottnak látszik az optimizmus. A külföldről szerződtetett játékosok között található jó néhány jegyzett futballista, a klubok mintha megfontoltabban, a minőségre koncentrálva igazoltak volna, és mind több helyen bíznak a legtehetségesebb saját nevelésű fiatalokban. Hogy aztán mindez a nívót is magasabbra emeli-e, az majd a pályán kiderül. A rajt előtt sorra vesszük a csapatokat, kicsit visszatekintünk az előző szezonra, összefoglaljuk, hogyan készültek a bajnoki rajtra, holt tart a keretkialakítás. Sorozatunkat az elmúlt szezon 11. helyezettjével, a Vasassal folytatjuk.

A Vasas kerete teljesen átalakult a nyáron

A kölcsönben egyvalami rossz. Vissza kell adni. A futballban is működik ez a konstrukció, ott ugye a vevő előre fizet, haszonhoz pedig úgy juthat, ha az átadott játékos jó teljesítményt nyújt, azzal ugyanis közvetve pénzt termel a klubnak. Például akkor, ha a csapat az élvonalban marad, a kiesés ugyanis a presztízs veszteségen túl óriási anyagi kárt is jelent.

Ebben a cipőben járt a Vasas, amikor épphogy a vonal fölött zárta az őszt az NB I-ben, ráadásul az anyagi bizonytalanság is tetézte a problémákat. Pénz híján nem lehetett mást tenni, mint kölcsönjátékosokkal megerősíteni a keretet, a tűzoltó munkának pedig egy remek tavaszi produkció lett az eredménye. A góltalansági és veretlenségi sorozat közepette a legoptimistább angyalföldi szurkolók már dobogóról beszéltek, és valóban, a tavasz derekán nem tűnt elérhetetlennek az élmezőny. Az ősszel aktivizált Vasas-legenda, Komjáti András a sikerszéria idején is reálisan értékelte a helyzetet, tudta, hogy bár a kiesés nem fenyegeti a csapatot, a dobogó közelébe férkőzni kisebbfajta csodára lenne szükség. Nos, ahogy az általában lenni szokott, a csoda elmaradt, a pontok sem gyűltek olyan mennyiségben, mint azelőtt, s ennek egyenes következménye volt, hogy a Vasas lassan, de biztosan araszolgatott lefelé a tabellán. A gyengére sikeredett hajrát szakmailag nehéz megmagyarázni, az okok nem elsősorban az edzésmunkában, a taktikában keresendők, sokkal inkább a futó- és kölcsönszerződések közelgő lejárata generálta a visszaesést. Komjáti tisztában volt azzal, hogy az utolsó néhány fordulóban a klubhoz nem kötődő játékosok számára fontosabbá válik a jövő, és már a következő szezonra koncentrálnak.

Rajt

DVSC-Teva-Vasas-Híd
07.15, péntek, Debrecen, 18.00
Az edzőnek igaza lett. Az új többségi tulajdonos, a Híd Akvizíciós Zrt. körül kialakult bizalmatlanság csak megerősítette azt a pesszimista előrejelzést, miszerint a nyáron kiürül az öltöző, nem elsősorban a szabadságolás, sokkal inkább a szerződés hosszabbítások elmaradása miatt. Nem beszélve arról, hogy a kölcsönkapott futballistáknak vissza kellett térniük saját klubjukba. A helyzet tényleg kritikussá vált, hiszen olyan labdarúgók köszöntek el Angyalföldről, akik főszerepet játszottak a Vasas feltámasztásában. Németh Gábor, Németh Norbert, Ferenczi István vagy Lisztes Krisztián pótlása nem csak nehéz, de költséges feladat, az pedig még mindig nem dőlt el, hogy a fővárosi piros-kékeknél tavasszal szintén alapemberré vált Szilágyit és Rezest ismét (át)eladja-e a Debrecen. Komjáti András ennek ellenére tette a dolgát, azoknak tartott edzést, akik éppen az adott napon a rendelkezésére álltak, más kérdés, hogy közülük néhányat - a próbajátékon lévőket - nem, vagy csak alig ismert.

Amikor aztán kezdett kezelhetetlenné válni a helyzet, az edző a nyilvánosság előtt is megszólalt, úgy nyilatkozott, hogy ha egy héten belül nem oldódik meg a probléma, elgondolkodik azon, folytassa-e a munkát a Vasasban. Az ultimátumszerű kijelentésnek meglett a hatása, valamelyest felgyorsultak az újonnan érkezőkkel illetve azok klubjával folytatott tárgyalások és a szerződtetések, de a keret véglegesítésével kapcsolatban még mindig van néhány kérdőjel. A japán Kazuo Honma leigazolását például kész tényként közölte az ügyvezető, a játékos azonban még mindig hezitál, a szerződés nincs aláírva.

Történik mindez akkor, amikor a klub a megalakulásának 100 éves évfordulóját ünnepli, és a centenárium alkalmából sikerült megnyerni az AS Romát egy bemutató meccsre. Az olasz sztárcsapat augusztus 3-ai, Puskás stadionbeli fellépéséig három hét van hátra. Legalább addigra összeállhatna egy olyan Vasas, amelyik Bárányossal a soraiban méltó gálapartnere lehet a Farkasoknak.

Vasas-Híd
Változások a keretben
Érkezett: Távozott:
Ivan Janjusevics (montenegrói, Budva - Montenegró) Lisztes Krisztián (Ferencváros)
Marko Simic (horvát, NK Radnik - Horvátország) Ferenczi István (Pápa)
Radványi Dávid (szlovákiai, DAC - Szlovákia) Présinger Ádám (Pápa)
Milos Jokics (szerb, Szolnok) Németh Norbert (Honvéd)
Kulcsár Dávid (Ferencváros) Németh Gábor (Kecskemét)
Bárányos Zsolt (Pápa) Ponczók Csaba (Videoton)
Polényi Gábor (Diósgyőr) Rezes László (Debrecen)
Kocsis Gábor (Siófok) Szilágyi Péter (Debrecen)
  Szimeon Hrisztov (macedón)
  Csedomir Pavicsevics (szerb)
  Goran Arnaut (szerb)
  Nagy Patrik (Rapid Wien)
  Balog Zsolt (?)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vasas-Híd
Felkészülési mérkőzések
Vasas-KTE-Ereco 4-1 (3-1)
Vasas-FK Bodva (szlovák) 5-0 (0-0)
Vasas-Újpest 0-1 (0-0)
MFK Ruzomberok (szlovák)-Vasas 1-1 (0-1)
FC Trenkwalder Admira-Vasas 3-0 (1-0)