NB I

A Siófok időt nyert, de gólokat vesztett

  • Göbölyös János

Július tizenötödikétől újra lehet számolgatni. Pénteken délután hat órakor a Debrecen–Vasas mérkőzéssel elkezdődik az OTP Bank Liga névre keresztelt NB I-es szezon, s bár a keretek az átigazolási időszak végéig, azaz augusztus 31-ig még változhatnak, a nagy átalakításnak vége, kezdődhet a nagy alakítás. A távozó és érkező játékosok neve és ára helyett meccsekről, gólokról, pontokról szólnak majd a hírek, no és remélhetőleg arról, hogy a 2011-12-es bajnokság színvonalasabb, izgalmasabb, szórakoztatóbb az előzőnél. Ebben persze évről-évre reménykedünk, van amikor bejön (általában nem), most viszont megalapozottnak látszik az optimizmus. A külföldről szerződtetett játékosok között található jó néhány jegyzett futballista, a klubok mintha megfontoltabban, a minőségre koncentrálva igazoltak volna, és mind több helyen bíznak a legtehetségesebb saját nevelésű fiatalokban. Hogy aztán mindez a nívót is magasabbra emeli-e, az majd a pályán kiderül. A rajt előtt sorra vesszük a csapatokat, kicsit visszatekintünk az előző szezonra, összefoglaljuk, hogyan készültek a bajnoki rajtra, holt tart a keretkialakítás. Sorozatunkat a két újonc, a PMFC és a DVTK után az elmúlt szezon 14. helyezettjével, a Siófokkal folytatjuk.

Vajon lesz-e oka bentmaradást ünnepelni a Siófoknak idén? - Fotó: bfc-siofok.hu

Rezgett a léc most is. A Siófok az utóbbi években hozzászoktatta a szurkolóit ahhoz, hogy az éppen aktuális bajnoki hajrája ne fulladjon unalomba. Hol azért izgulhattak a csapattal szimpatizálók, hogy sikerül-e feljebb lépni, hol pedig az tesztelte az adrenalin szintjüket, hogy az élvonalban marad-e az együttes. Az elmúlt szezonban az utóbbi forgatókönyv szerint alakultak az események, sokáig úgy tűnt, hogy az a bizonyos magasság megugorhatatlan. Főként azután vált kritikussá a helyzet, hogy Thomas Sowunmi a téli szünetben nem tudott ellenállni a ciprusi APOP Kynrias Peyias ajánlatának, s ez egyben azt is jelentette, hogy a Balaton-parti gárda a kulcsjátékosát, a házi gólkirályát veszítette el. A vezetők a korábbi kedvenc, Csordás Csaba szerződtetésével próbálták ugyan kompenzálni a támadó szekcióban keletkezett hiányt, a terv azonban nem jött be, vagy legalább is nem úgy, ahogyan arra sokan számítottak.

Rajt

BFC Siófok-Videoton FC
A Videoton BL-selejtezője miatt elhalasztva, az időpontról később döntenek.
A Szolnok mellett a tavasz elején tuti kiesőnek elkönyvelt Siófok fokozatosan ledolgozta hátrányát, április 16-án pedig úgy cserélt helyet az MTK-val, hogy a bajnokság egyik legnagyobb bravúrját produkálva Debrecenben legyőzte a Lokit, megbuktatva egyben annak edzőjét, a cseh Zdenek Scasnyt. Ettől a pillanattól kezdve, ha nem is tűnt simának, de mindenképpen megérdemeltnek mondható a bent maradás. A nagy ébredésben a Honma-Délczeg csatárduó vállalt főszerepet, elsősorban az utóbbi, meccseket eldöntő, és fontos pontokat érő góljainak köszönhető, hogy a Siófok számára viszonylagos nyugalomban telt a véghajrá, amiben persze óriási segítséget kapott a befejező szakaszban játékban és lélekben egyaránt elfogyó MTK-tól.
Az ügyvezetőként és szakmai igazgatóként dolgozó Horváth Károly, valamint a vezetőedzői feladatokat ellátó ifjabb Mihalecz István tökéletesen kiegészítve egymást az élvonalban tartotta a csapatot, amely azonban - a keret jelenlegi összetételét tekintve – gyengébbnek tűnik a tavaszinál. Nem elsősorban az újonnan szerződtetett futballisták személye és képessége adhat okot némi pesszimizmusra, sokkal inkább az a tény, hogy a siófokiak előző szezonbeli 29 góljából 14-nek a szerzője továbbállt, ami ugyan növelte a bevételt, de csökkentheti a bent maradási esélyt. Délczegre a Honvéd, Honmára a Vasas csapott le, és bár Sowunmi újra együtt edz a kerettel (a Gloria Bistrita ellen gólt is szerzett), a szerződtetése ebben a pillanatban még lóg a levegőben.

Hogy mégis miben bízhatnak az ingázáshoz már-már hozzászokott siófoki szurkolók? Nos, az eddig is látható volt, hogy a szakma jó kezekben van. Horváth Károly is ,,halad a korral”, beült az iskolapadba, azaz tagja az éppen aktuális pro-licences tanfolyamnak, az ezt korábban elvégző, pályája elején járó Mihaleczet pedig az utóbbi évek tapasztalatai megedzették, ha valaki számára nincs megoldhatatlan feladat, akkor ez rá mindenképpen elmondható. Aztán az is benne van a pakliban, hogy a nyáron (vagy majd a téli szünetben) szerződtetett labdarúgók közül kinő majd egy Délczeghez hasonló kvalitású játékos, aki megoldás lehet az időközben esetleg felmerülő problémákra.

Persze, előfordulhat, hogy mindezek ellenére az a bizonyos léc megint megmozdul Siófokon, de mivel ez már kezd megszokottá válni arrafelé, nagy jelentőséget senki nem tulajdonít neki. Annak viszont igen, hogy a rajtra kihegyezett csapat a Videoton kérésére történt halasztás miatt miként tudja áthidalni a formaidőzítésben keletkezett zavart.
Vagy lehet, hogy éppen ez a kényszerű szünet kell ahhoz, hogy még jobban összeálljon a keret?

Siófok
Változások a keretben
Érkezett Távozott
Lattenstein Norbert Haladás Homma Kazuo (Vasas)
Lengyel Dániel Haladás Csordás Csaba (?)
Farkas János Tatabánya Molnár Péter (Győr)
Kiss Zsolt Tatabánya Novák Alexisz (Honvéd)
Éles Szilárd Gyirmót Délczeg Gergely (Honvéd)
Huszák Tamás Debrecen Jean-Paul Nomel (elefántcsontparti) (?)
Milinte Árpád Kaposvár Henry Isaac (nigériai) (?)
Nyári Tibor Győr László András (?)
Nagy I Gábor MTK Katona Attila (?)
    Márton Dávid (?)
    Lukács Tihamér (?)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Siófok
Felkészülési mérkőzések
NK Maribor (szlovén)-Siófok 3-0 (2-0)
HIT Gorica (szlovén)-Siófok 1-2 (0-2)
Siófok-Gloria Bistrita (román) 3-2 (1-1)