Atlétika

Asafa Powell is fut a Gyulai István Emlékversenyen

  • MTI

Minden idők harmadik leggyorsabb 100 méteres sprintere, a jamaicai Asafa Powell is rajthoz áll július 30-án a Gyulai István Memorial Atlétikai Magyar Nagydíjon.

Asafa Powell, a jamaicai 100 méteres síkfutóA szervezők csütörtöki internetes sajtótájékoztatójukon jelentették be, hogy a korábbi világcsúcstartó Powell is elfogadta meghívásukat, így komoly az esélye annak, hogy Magyarországon először 10 mp-en belüli 100 métert láthassanak a nézők.

A 9.72 mp-es egyéni csúccsal rendelkező Powellről sokat elárul, hogy eddig 76 alkalommal sikerült a bűvös határon belülre kerülnie, ez pedig rekord. A 28 éves vágtázó kifejezetten erős mezőnyben futhat majd a magyar fővárosban, mivel az már korábban eldőlt, hogy az olimpiai és világbajnok váltótársa, Michael Frater, illetve a váltóban szintén világbajnok, amerikai Darvis Patton is ott lesz a Puskás Ferenc Stadionban, s hozzájuk csatlakozik még a jamaicaiak kétszeres junior vb-győztese, Dexter Lee is.

A legjobb magyarországi 100-as futás a britek 1992-es ötkarikás győztesének, Linford Cristie-nek a nevéhez fűződik, aki még 1987-ben ért el 10.03 mp-es időt Budapesten. Az Universiade-győztes, 28-szoros magyar bajnok sprinternek, Gyulai Istvánnak, a nemzetközi szövetség volt főtitkárának emléket állító, első alkalommal sorra kerülő viadalon Powell olyan kiválóságokhoz csatlakozik, mint honfitársa, a női 200 kétszeres olimpiai bajnoka, Veronica Campbell-Brown, illetve a női 400 vb-címvédője, az amerikai Sanya Richards-Ross.

A Powell, Campbell-Brown és Richards-Ross hármas már önmagában garancia a magas színvonalra, de mellettük - valamint Frater és Patton mellett - eljön a Gyulai István Memorialra a diszkoszvető olimpiai bajnok litván Virgilijus Alekna, a női 100 gát vb-címvédője, a jamaicai Brigitte Foster-Hylton, illetve 2003-as vb-aranyérmese, a kanadai Perdita Felicien, valamint a többszörös paralimpiai sprinter, a dél-afrikai Oscar Pistorius.


A nemzetközi sztárok mellett a legjobb magyar atlétákat is lehet majd látni: a tavalyi Eb magyar bronzérmesei, a kalapácsvető Pars Krisztián, a diszkoszvető Fazekas Róbert és a 110 gátas Kiss Dániel, illetve a 400 méteren idén már 46 mp-en belülre került, ifjúsági vb-második, mindössze 19 éves Deák Nagy Marcell, valamint a 800-as Kazi Tamás is szerepel. A versenyre a belépőket a Ticket Express hálózatán keresztül lehet megvásárolni.