Téli olimpia

Kilencvenöten döntenek a 2018-as játékok helyszínéről

  • MTI

A kedden jelzetthez képest végül is eggyel kevesebb, 95 NOB-tag szavaz az első körben szerdán, a 2018-as téli ötkarikás játékok kijelölésekor.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság dél-afrikai ülésén 17 óra után derül ki, hogy München, a franciaországi Annecy és a dél-koreai Pjongcsang közül melyik város rendezheti meg a hét év múlva esedékes téli játékokat.

A szavazásra jogosultak - köztük Schmitt Pál köztársasági elnök - addig voksolnak, amíg az egyik jelölt meg nem szerzi a szükséges többséget. Ez az első körben 48 szavazatot jelent, míg a másodikban, amelyben az első forduló harmadik helyezettje már nem vesz részt, egyértelmű a helyzet: a nagyobb támogatottságot szerző jelölt lehet majd a házigazda.

Hét tag, Naval Fajszal Fahd Abdulaziz szaúdi herceg, a guineai Ibrahim Diallo, az amerikai James Easton, a brazil Joao Havelange, az indiai Raja Randhir Singh, az egyiptomi Munir Szabet és Tamin bin
Hamad al-Taniet katari herceg nincs ott Durbanben. Nem szavaz mellettük Jacques Rogge NOB-elnök, valamint a három érintett országból érkezett hat NOB-tag, a német Thomas Bach és Claudia Bokel, a francia Jean-Claude Killy és Guy Drut, illetve a dél-koreai Li Kun Hi és Mun Dae Szun. Tartózkodik a voksolástól a svájci Denis Oswald, a Nemzetközi Evezős Szövetség elnöke is - ezt a szándékát már tavaly novemberben közölte -, mert az általa vezetett szervezet szoros partneri viszonyban áll a Samsung céggel, a pjongcsangi pályázat egyik legerősebb pénzügyi támogatójával.

Ha sor kerül második fordulóra is, akkor abban már az első körben kiesett országból érkezett tagok is szavazhatnak. A szerdai program 8:45-kor München prezentációjával kezdődött meg, 10:25-től Annecy mutatkozott be, 12:10 után pedig Pjongcsang teszi meg ugyanezt.

A titkos szavazásra 15:35 órakor kerül sor, a győztes város nevét Jacques Rogge, a NOB elnöke jelenti be a 17 órakor kezdődő hivatalos ceremónián, várhatóan 17:22 körül.

A pályázók közül Annecy először adhatna otthont olimpiának, Franciaországban korábban három helyszínen, Chamonix-ban (1924), Grenoble-ban (1968) és Albertville-ben (1992) voltak téli játékok, Párizs 1900-ban és 1924-ben volt házigazdája nyári olimpiának. A németek 1936-ban Berlinben nyári, Garmisch-Partenkirchenben téli olimpiát rendeztek, 1972-ben pedig München volt a helyszíne a nyári seregszemlének. A Koreai Köztársaság eddig egyszer, 1988-ban, Szöulban adott otthont nyári olimpiának.