Köszöntés

90 éves Rudas Ferenc, az FTC örökös bajnoka

"Nem történt más, mint hogy tettem a dolgomat becsülettel, odaadással és őszintén" - mondta a bombaerős kapuralövéseiről híres egykori remek jobbhátvéd.

Rudas Ferencet Lipcsei Péter köszöntötte - Fotó: MLSZ.hu

Az ünnepségre Rudas Ferenc családtagjaink kívül eljött Szepesi György, a legendás rádióriporter, az MLSZ korábbi elnöke, Várhidi Pál, Nyilasi Tibor, Mészöly Kálmán, Fehér Miklós, Lipcsei Péter és Dragóner Attila. Az mlsz.hu beszámolója szerint először Vági Márton főtitkár köszöntötte az ünnepeltet majd Berzi Sándor alelnök méltatta Rudas Ferenc pályafutását. Ezt követően a 90 éves Rudas Ferenc is megszólalt, aki megköszönte az ünnepséget. A Ferencváros nevében végül Dragóner Attila és Lipcsei Péter adott át ajándékot az egykori remek védőnek.

"Roppant nehéz bármit is mondanom, nagyon köszönöm az MLSZ-nek, hogy megemlékezik a születésnapomról - mondta a 90 éves Rudas Ferenc. - Alelnök úr hosszasan sorolta, miket csináltam életem során, de nem történt más, mint hogy tettem a dolgomat becsülettel, odaadással és őszintén. Ha a mai játékosok is így lesznek vele, hiszem, hogy a magyar labdarúgás méltó lesz a múltjához."Rudas Ferenc 1921. július 6-án született Budapesten. 1934-ben, a Kőbányai Torna Club színeiben kezdett el futballozni, majd a Kőbányai Törekvésbe igazolt, ahonnan 1938-ban került a Ferencváros ificsapatába. A felnőttek közt 1941. november 23-án játszotta az első bajnoki meccsét, a Salgótarjáni BTC ellen 6:0-ra megnyert találkozón góllal mutatkozott be. 1941 és 1954 között összesen 363 mérkőzésen szerepelt a Ferencvárosban, ezek közül 276 bajnoki találkozó volt.

Élvonalbeli pályafutása során kizárólag a zöld-fehér együttesben szerepelt, jobbhátvédként 35 gólt szerzett. A veszélyes felfutásai, beadásai, bombaerős kapuralövései voltak a védjegyei, 1946-ban az Év Labdarúgójává választották.

Az 1948/49. évi bajnokságban aranyérmes FTC-nek csapatkapitánya volt, emellett háromszor kupagyőzelmet ünnepelhetett a gárdával (1941/42, 1942/43, 1943/44). 1943 és 1949 között 23 mérkőzésen szerepelt a magyar válogatottban, ezeken a találkozókon három gólt szerzett.
Pályafutása befejezését követően edzőként dolgozott az Egyetértés, a Láng SK és a Budafoki MTE csapatánál, 1976 és 1979 között az MLSZ Fegyelmi Bizottságának tagja volt. 1974-ben a Ferencváros örökös bajnokává avatták.