Atlétika

Mike Powell örökös eltiltást szeretne a doppingolóknak

  • VNA

Szigorítana a doppingvétséget elkövetők büntetésén a távolugrás világrekordere, Mike Powell, aki örökre eltiltaná a tiltott szerekhez nyúlókat.

„Ha valaki doppingszerekhez nyúl, örökre el kellene tiltani” – nyilatkozta a férfi távolugrás világrekordere, Mike Powell egy indiai konferencián. A 47 esztendős egykori klasszis Mumbai-ban tartózkodik, ahol a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) nagyköveteként próbálja népszerűsíteni sportágát. A kérdés azért vetődhetett fel Powell látogatásakor, mert az utóbbi hetekben nyolc indiai atlétát is doppingoláson értek. „Ha valaki tiltott szerekhez nyúl, akkor nagy rizikót vállal, hiszen az atlétikai szövetség vezetése már eddig is eltökélt volt a dopping ellenes harcban. Azon kevés sportág közé tartozunk, amely a legnagyobb sztárjait is lebuktatatja a megtisztulás érdekében.” – nyilatkozta Powell, aki 1991 óta, vagyis húsz éve tartja a távolugrás világrekordját (895 cm).

A Bob Beamon legendás 890 cm-es világrekordját a tokiói világbajnokságon megdöntő Powellt sohasem érte dopping vád karrierje során, a 2007-es oszakai világbajnokságon ennek elismeréseképpen az IAAF Fair play díjával is jutalmazták.  Ezt a díjat kétévente adja ki a nemzetközi szövetség olyan sportolóknak, akik példaképként viselkedve segítik az atlétika fejlődését.