Női foci

Kizárták Egyenlítői-Guineát az olimpiai selejtezőről

  • VNA

A világbajnokságon még időben észlelték a bajt a szervezők, de az olimpiai selejtezőn játszott Sade Bohu Sayu, aki miatt Egyenlítői-Guineát kizárták a londoni kvalifikációból.

Már a jelenleg is zajló női labdarúgó világbajnokságon is bajok voltak az egyenlítői-guineai válogatott körül, amelyek most tovább gyűrűztek. Az afrikai csapat a vb-n az utolsó pillanatban tudott még játékost cserélni, így ott elkerülte a jogosulatlan játékos szerepeltetéséből adódó blamát. Néhány nappal később azonban kiderült, hogy az ügyben érintett Sade Boho Sayu az olimpiai kvalifikáció sorozaton már pályára lépett, aminek következtében a csapatot – bár továbbjutott – kizárták a londoni olimpia selejtezőjéről.

Történt ugyanis, hogy az Afrika-bajnokság ezüstérmes csapata már két egyenes kieséses párharcot (Gabon és Kamerun ellen) is túlélt az olimpiai selejtezőben, de mindezt Sade Bohu Sayu tevékeny részvételével. A spanyol klubcsapatban játszó játékos azonban korábban már szerepelt a spanyol nemzeti válogatottban is (ez volt az oka annak, hogy a vb nevezési listájáról le kellett húzni a nevét), így csapata kizárással bűnhődik miatta. A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) Egyenlítői-Guinea helyett az általa korábban búcsúztatott Kamerunt hozta vissza a selejtezőbe, azt a csapatot, amely majd a kontinensbajnok Nigériával mérkőzik meg az Afrikának szánt két londoni hely egyikéért. Az augusztus végén és szeptember elején sorra kerülő kétmérkőzéses párharcokban a másik helyért Dél-Afrika és Etiópia csatázik.