Egyetemi sport

Cseh László is ott lesz az augusztusi Universiadén

  • MTI
Címkék:

Várhatóan 110 magyar egyetemi-főiskolai sportoló vesz majd részt az augusztusban a kínai Sencsenben sorra kerülő nyári Universiadén - mondta Sárközy Tamás, a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) másfél hónapja hivatalba lépett elnöke kedden, az Országgyűlés sport- és turizmusbizottságának ülésén.

Az elnök arról is tájékoztatott, hogy többek között a világbajnok és háromszoros olimpiai ezüstérmes úszó, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen tanuló, s ott ösztöndíjban részesülő Cseh László is indul majd az egyetemi és főiskolai sportolók világjátékán. Az eseményt augusztus 12. és 23. között Hongkongtól nem messze, Dél-Kínában rendezik, s érdekesség még, hogy az Universiadék történetében első alkalommal utazik ki a magyar férfi kosárlabda-válogatott.

"A felkészüléssel minden rendben halad, pénzt nem kérünk" – foglalta össze a lényeget Sárközy, aki kiemelte, hogy kitűnő a kapcsolatuk a Magyar Olimpiai Bizottsággal, amelytől eddig minden szükséges támogatást megkaptak a felkészüléshez.

Az elnök beszélt még arról, hogy a MEFS-nél nem az öt látványsportágat, hanem a labdarúgás, a kosár- és a vízilabda mellett az úszást, az evezést, valamint a rövidpályás gyorskorcsolyát tekintik kiemeltként. A korábban a jégkorong-szövetséget is vezető Sárközy elmondta, nem titkolt vágya, hogy a legközelebbi, szlovéniai téli Universiadén a magyar férfi hokiválogatott is jégre léphessen.

"Mariborban lesz az esemény, oda még a hokisok is ki tudnak utazni" – szögezte le Sárközy.

A MEFS elnöke a megoldandó problémák között említette, hogy nagy elidegenedést tapasztal idehaza az egyetemi klubok és az intézmények vezetése között, valamint hogy az egyetemi-főiskolai klubok színeiben versenyző sportolók 90 százalékának semmi közük nincs az egyetemekhez.

"Ezeket az ellentmondásokat fel kell oldani, szerintem az egyetemi sportnak nincs szüksége az élvonali szereplésre, és meg kellene állnia az NB II-es, NB I/B-s szinten" – fogalmazott a MEFS elnöke.